Izborna lista VV bez Kurtija

Poslije objave konačne presude Ustavnog suda pravni stručnjaci tvrde da lider Samoopredjeljenja Albin Kurti neće moći da se kandiduje na izbornoj listi svoje stranke za predstojeće parlamentarne izbore, zakazane za 14. februar.

Prema odredbi odluke, kojom je osuđenom poslaniku Etemu Arifiju oduzet mandat, zbog čega je automatski oborena vlada Avdullaha Hotija za koju je on glasao u parlamentu, niko ko je pravosnažno osuđivan na zatvorsku kaznu u prethodne tri godine ne može biti kandidat na izbornim listama.

Kako Koha piše, bivši sudija Kadri Kryeziu objašnjava da nije važno da li je zatvorska kazna protiv Kurtija i drugih iz 2018. bila uslovna.

"Nije bitno da li je osuđen na uslovnu ili efikasnu kaznu zatvora. To je u skladu sa odlukom suda“, kaže Kryeziu.

Istog je mišljenja i direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj. Odgovarajući za Kohu, rekao je da je "Ustav ponovo potvrdio ono što je rečeno u prvoj odluci, da svi osuđenici u posljednje tri godine sa konačnom odlukom neće moći da se kandiduju za parlament, uključujući i Kurtija".

Prema riječima bivšeg predsednika Ustavnog suda Envera Hasanija, presudom objavljenom u srijedu, Kurti neće moći da se kandiduje ni za premijera.

"Prema Ustavu Kosova, građanska prava ne mogu biti uzeta, ali ovom je presudom to prekršeno i više ne postoji kao ustavna garancija. Od sada nema drugog tumačenja“, rekao je Hasani.

Kancelarija za medije Samoopredjeljenja rekla je da oni analiziraju presudu i da će onda izneti zvaničan stav.

Na sadržaj Ustavne presude reagovala je i bivša ministarka pravde Albulena Haxhiu. Ona je među bivšim poslanicima koji su osuđeni za bacanje suzavca 2018. godine u parlamentu.

"Pokušaj stvaranja nepostojećih, neutemeljenih i netačnih okolnosti stavljanjem svih djela u jednu torbu je neprihvatljiv i pogrešan. Uvijek smo vas upozoravali kada je neko pokušao da krši demokratiju i zakon, na kraju je izašlo ono što smo rekli i tako će biti uvijek, jer nikada nismo ciljali na nešto što nam ne pripada! Lista koju će voditi Albin Kurti dobiće snažnu narodnu podršku“, napisala je Haxhiu između ostalog na Facebooku.

Presudom Ustavnog suda navodi se i da će Vlada koju vodi Avdullah Hoti biti u tehničkom mandatu do izbora nove vlade.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore