Presedan ili...

Ustavni sud je objavio punu presudu da je glas poslanika Etema Arifija koji je bio presudan u izboru vlade Avdullaha Hotija nelegalan, ali se time stvorio novi presedan u vezi sa izborima na Kosovu, te lider Samoopredjeljenja Albin Kurti po tumačenjima stručnjaka ne može da se kandiduje za poslanika, ali se postavlja pitanje da li može biti premijer, piše Lajmi.net.

U punoj presudi Ustavnog suda, tačka 260 navodi se da lica koja su pravosnažnom presudom osuđena za krivična djela ne mogu kandidovati niti biti izabrana za poslanike ako su u posljednje tri godine bila osuđivana na jednu ili više godina zatvora.

Kurti je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 3 mjeseca zbog upotrebe oružja ili opasnih sredstava, dok je za krivično djelo ometanja službenog lica osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Osuđen je na jedinstvenu kaznu od 1 godine i šest mjeseci uslovno.

Ali, s druge strane, čak i ako Kurti neće moći da se kandiduje jer su mišljenja poznavalaca Ustava različita, piše u tekstu, nije nemoguće da bude premijer Kosova ako Samoopredjeljenje pobjedi na vanrednim izborima.

Prema članu Ustava Kosova, koji definiše pravni okvir za izbor vlade, navodi se da politička stranka ili koalicija koja je formirala potrebnu većinu predlaže Skupštini kandidata za premijera.

Ovaj član Ustava ne precizira da kandidat mora nužno biti poslanik ili izabran od strane građana, odnosno osobe koja se kandidovala na izborima, pa stoga Samoopredjeljenje može Kurtija imenovati za premijera zemlje, navodi se, ali i dodaje da što se tiče mogućnosti ili nemogućnosti da se Kurti kandiduje za premijera, još uvijek nije sve jasno i to se može razjasniti tek drugim tumačenjem Ustavnog suda.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net