Ne postoje ograničenja

Ustavni sud Kosova objavio je potpunu presudu po kojoj Kosovo mora ići na nove izbore jer je vlada koju vodi Avdullah Hoti nelegalno izabrana, a ta odluka stvara "neobičnu situaciju", jer je trenutno vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani, pa se postavlja pitanje da li ima pravo da se kandiduje na sljedećim parlamentarnim izborima, pišu Reporteri.

Osmani, koja je najavila stvaranje građanske inicijative, učestvovaće na vanrednim izborima i shodno tome biće dio predizborne kampanje.

Znajući da je predsjednik faktor objedinjavanja i da nema pravo da bude dio bilo koje političke stranke, ovo pitanje je pokrenulo dileme oko učešća Osmani u kampanji.

Ustav Kosova, dodaje se, ostavlja prostor za tumačenja mnogih pitanja tako što ih nije tačno precizirao, a bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani ne vidi nikakav problem u učešću Osmani na izborima i kampanji.

Rekao je za Reporteri da ne postoje ograničenja koja je sprečavaju da učestvuje na izborima s obzirom da je vršilac dužnosti predsjednika Kosova.

„To se može učiniti bez ikakvih problema. Za tako nešto ne postoje ograničenja“, rekao je Hasani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri