Kasnilo se zbog prevoda

Bivši sudija Ustavnog suda Kadri Kadriu izjavio je za Ekonomija Onlajn da će potpuna odluka Ustavnog suda kojom je srušena vlada Avdullaha Hotija biti objavljena do kraja nedjelje.

Dodao je da je objava potpune odluke kasnila iz operativnih razloga.

Kadriu je naglasio da u ovom slučaju sudija mora biti vrlo oprezan u izradi odluke, koja treba da bude prevedena i na srpski i na turski jezik.

"Kašnjenje je zbog činjenice da Ustavni sud javnost unaprijed obavještava o osnovnoj odluci, koju nazivamo izricanjem odluke. Takve odluke se moraju obrazložati, a obrazloženja su obimna i moraju biti profesionalna jer nema nema drugog stepena žalbe. Stoga sudija mora biti vrlo oprezan u izradi odluke Ustavnog suda, koja mora biti prevedena na srpski jezik, a ponekad i na turski jezik, dužni su da prevedu na jezik stranke na koju se odluka odnosi, odnosno vladi, kao i Samoopredjeljenju kao stranci koja je tražila mišljenje suda“, rekao je Kadriu.

Dodao je da će potpuna odluka Ustavnog suda biti spremna za objavljivanje do petka i poslata strankama.

„Zatim presuda mora biti objavljena u službenom glasilu, a onda je dužnost predsjednika, sada v.d. da pozove političke stranke i odrediti datum izbora“, rekao je Kadriu.

Dodao je da obrazloženje mora biti dobar i razumljiv i dostojanstveno predstavljen javnosti.

“Dispozitiv koji je predstavljen javnosti mora biti razrađen jasno i na dostojanstven način. Potrebno je puno obrazloženje na profesionalan način, inače je problem jer nismo Evropska unija ili Savjet Europe, a da smo u Savjetu Evrope bili bismo ravnopravni član suda u Strasbouru, ova odluka bi bila konačna, državni organi su dužni da vode javne rasprave. Odluku moraju strogo da provode državni organi“ rekao je Kadriu.

Prema njegovim riječima, na osnovu tačke četiri odluke, smatra se da svaki građanin koji je pravosnažno osuđen, ima pravo da se kandiduje za poslanika tri godine nakon odsluženja kazne.

 "Na osnovu tačke četiri odluke, smatra se da svaki građanin koji je pravosnažno osuđen, ima pravo da se kandiduje za parlament tri godine poslije odsluženja kazne. Ako je Kurtiju prošlo tri godine, ima pravo da se kandiduje i bude dio vlade i kandidat za premijera i ministra u Vladi Kosova, ako nije nema pravo.

Odlukom Ustavnog suda od 21. decembra svrgnuta je vlada koju je predvodio premijer Avdullah Hoti.

Sud je odlučio da je glasanje poslanika Etema Arifija nezakonito i utvrdio da odluka Skupštine o izboru Vlade Kosova od 3. juna 2020. nije u skladu sa Ustavom.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online