Vakcinacija u februaru!?

Ministar zdravlja, Armend Zemaj, saopštio je na Facebooku da je Kosovo obezbjedilo 500.000 doza vakcine proizvođača Pfizer. Informacija o tome kada će prve doze vakcine stići na Kosovo Zemaj danas nije saopštio.

Potvrdu o obezbjeđivanju vakcina dali su danas Vladi Kosova predstavnici kompanije Pfizer na virtuelnom sastanku.

„Kao što smo ranije najavljivali, Ministarstvo zdravlja mjesecima je angažovano u mnogim oblastima da obezbjedi vakcinu protiv Covid-19, kako bi se ispunile obaveze koje imamo prema građanima i zaštitilo njihovo javno zdravlje“, napisao je Zemaj.

Pored ovih doza, Kosovo će i iz programa Svjetske zdravstvene organizacije Covax dobiti još 360.000 besplatnih doza vakcine za 20 procenata stanovništva.

Vakcina protiv covid-19 biće besplatna, a imunizacija će se vršiti po planu Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

Donaciju određene količine doza vakcine protiv kovida Kosovu najavio je i premijer Albanije, Edi Rama.

Najave kosovskih zvaničnika u vezi sa nabavkom vakcina protiv kovida se razlikuju. Najoptimističnije su bile upravo one Armenda Zemaja koji se prvom kontingentu nada u februaru, dok je direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, Nasim Ramadani, govorio o martu kao realnom datumu za nabavku prvih doza. S druge strane, premijer Avdullah Hoti, govori o martu ili aprilu kao datumima za početak masovnije imunizacije na Kosovu.