Usvojen prošle nedjelje

Oko 222 miliona eura je iznos koji je u budžetu za 2021. predviđen za ekonomski oporavak, a proračun usvojen prošle nedjelje u Skupštini ne predviđa dodatnih 200 miliona eura za ugrožena preduzeća ili 900 eura za one koji su za vreme pandemije ostali bez posla, prenosi Koha.

Između dva glasanja u Skupštini, u budžetu je dodat samo iznos od 40 miliona eura za vakcine protiv kovida-19, koje na početku nisu bile obuhvaćene.

Izmjenama i dopunama predviđa se iznos od više od osam miliona eura za izbore. Prvo je Vlada za tu namjenu predvidjela oko pet miliona eura, ali je taj iznos promjenjen nakon odluke Ustavnog suda, prema kojoj je Hotijeva vlada neustavna i da bi trebalo održati vanredne parlamentarne izbore.

Izmjenama budžeta povećan je i iznos za pravnu zaštitu i finansijsku podršku osobama protiv kojih je u Hagu podignuta optužnica. Iako je u početku bila predviđena podrška od 6,7 miliona eura, taj iznos je povećan za još 10,3 miliona eura.

Dodatnim izmjenama budžeta za 2021. predviđeno je još milion eura za izgradnju kuća za manjinske zajednice.

U budžetu više nije bilo izmjena jer su se političke stranke saglasile da nova vlada treba da razmotri eventualne nove izmjene. Između ostalog, mora projektovati dodatne troškove ekonomskog oporavka.

Blend Hasaj, istraživač u GAP-u, kaže da je Zakon o budžetu 2021. više konsenzus stranaka da se prevaziđe moguća budžetska kriza i da Vladi ostavlja mogućnost da u prvoj godini sprovede ekonomski program.

“Paket za ekonomski oporavak u okviru budžeta za 2021. predviđa izdvajanja od samo 86 miliona eura u obliku subvencija za preduzeća i građane pogođene pandemijom, što je uzimajući u obzir štetu nanetu privredi prilično malo. Takođe, predviđa se izdvajanje od 20 miliona eura za kreditno-garantni fond koji će omogućiti povećanje likvidnosti kroz povoljne kredite", naglasio je on.

Hasaj je govorio o još jednom aspektu. Kaže da će upućivanje pomoći Vlade preduzećima biti odloženo.

“Ali vjerujem da će nova vlada u vrlo kratkom roku pregledati budžet i povećati paket za ekonomski oporavak kako bi osigurala da, za razliku od prvog paketa oporavka, uvedene mjere predvide proporcionalne dodatke u budžetu budu u skladu sa štetom pričinjenom preduzećima, sa ciljem transformacije u privredi, kao i pomoći studentima koji su pogođeni pandemijom putem stipendija ili drugih oblika finansiranja, posebno u prioritetnim oblastima za Kosovo kao što su informacije i medicina", naglasio je on.

Zakon o budžetu usvojen je 29. decembra, dok je 4. decembra, nakon osam pokušaja, usvojen Zakon o ekonomskom oporavku.

Budžet vrijedi 2,4 milijarde eura. Zbog krize izazvane pandemijom, budžetski deficit tokom 2021. godine biće oko 527 miliona eura, ili 304 miliona manje nego 2020. Kako se predviđa, budžetski izdaci biće za 200 miliona eura manji u odnosu na prošlu godinu. Predviđa se da će prihodi biti milijardu i 885 miliona eura, a rashodi dvije milijarde i 412 miliona eura.

Kao i prethodnih godina, nacrt budžeta za 2021. predviđa favorizovanje i diskriminaciju opština u kapitalnim ulaganjima. Prema analizi Instituta GAP, 91 procenat kapitalnih investicija na centralnom nivou u opštinama 2021. godine predstavlja nastavak iz 2019. godine, kada je ABK vodio vladu.

Podaci iz budžeta pokazuju da je budžet Ministarstva zdravlja smanjen za 25,5 miliona eura, Univerzitetske kliničke bolničke službe Kosova za 12,8 miliona eura i budžet Ministarstva za ekonomiju i životnu sredinu za 55 miliona eura. Povećanje budžeta predviđeno je u Ministarstvu infrastrukture za oko 53,9 miliona eura.

Ministarstvo finansija procjenilo je da će kosovska ekonomija rasti za oko 5,2 procenta i da će se vratiti na nivo sličan onom iz 2019. Sve veći doprinos, prema njihovim riječima, predstavlja učinak izvoza, posebno usluga.

Budžetom je predviđen iznos od 200.000 eura za izgradnju auto-puta “Dukagjini”, ali taj iznos je predviđen samo za idejni projekat.

Očekuje se da će izdaci za plate i dodatke iznositi 625 miliona eura, a da će kapitalne investicije iznositi oko 613 miliona eura.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha