Moraju raditi, ili slijedi...

Ni poslije pet mjeseci, obećanje Ministarstva prosvete da će prosvetni radnici koji pate od ozbiljnih hroničnih bolesti tokom pandemije biti oslobođeni procesa nastave, nije ispunjeno, prenosi Koha.

Profesorka u gimnaziji „Ekrem Qabej“ u Prištini Nurije Kastrati operisana od raka dojke, radila je sve vrijeme.

„Uprkos dostavljenim dokazima o zdravstvenim problemima koje imam godinama, sa kojima je i direktor upoznat, nisam dobila ništa u pisanoj formi, kao ni kolege koji imaju probleme poput mene, o oslobađanju procesa nastave. Imam dvije mogućnosti, da budem izložena opasnosti ili da napustim posao, i ne preostaje mi ništa drugo nego da živim“, rekla je Kastrati.

Predsjednik Predsednik Ujedinjenog sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu (USONK) Rahman Jasharaj tražio je da se ovo pitanje riješi u drugom polugodištu.

„Odluka vlade i sporazum sa Ministarstvom obrazovanja i vaspitanja, nije izvršena, jer se nisu svi nastavnici osjećali dobro i bili oslobođeni nastavnog procesa, imali smo stalne zahtjeve i žalbe vezano za oslobađanje od procesa nastave“, rekao je Jasharaj.
Predsjednik Kolegijuma opštinskih direktora obrazovanja Besim Avdimetaj rekao je da greška nije u opštinama, već da Ministarstvo prosvete i Ministarstvo finansija treba dobro da objasne kako će se to postići.

„Ministarstvo je već reklo da su sredstva dodeljena, ali ne i za nastavnike, što znači da nam je potreban poseban kod, jer imamo problema sa Ministarstvom finansija da ih stavi na platni spisak“, rekao je Avdimetaj.

MPN je, u pisanom odgovoru, navelo da je Vlada odobrila opštinama, finansijska sredstva predviđena Master planom za 300 nastavnika sa ozbiljnim i hroničnim bolestima i prema broju učenika.

Iz Ministarstva navode da je odgovornost opštinskih direkcija za obrazovanje da pronađu pravni oblik za usklađivanje normi prema potrebama škola.

Ministarstvo nije dostavilo statistiku, ali prema podacima USONK postoji oko 300 nastavnika koji pate od ozbiljnih hroničnih bolesti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore