Politička kriza

Lider Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli smatra da je odsustvo nekih važnih političkih ličnosti i njihovo hapšenje od strane Specijalnog suda za ratne zločine veliki izazov za Kosovo, prenosi Lajmi.

Prema njegovim riječima Kosovo prolazi kroz političku krizu koja se ponavlja skoro svake četiri godine, ali ovaj put je to trostruka kriza.

"Prvo, politička kriza u vezi sa izborom predsjednika radi postizanja konsenzusa među političkim strankama što se čini teškim, a time i pronalaženje riješenja za jačanje vladajuće koalicije koja je slaba. Drugo, suočavamo se s pandemijom koja je rezultirala mnogim smrtnim slučajevima i slabljenjem naše ekonomije, imamo ekonomsku recesiju i to rezultira mnogim ekonomskim i socijalnim problemima. Treće, suočeni smo sa istorijskim izazovom sa Specijalizovanim sudom u Hagu, gdje se osporava naša historija i naša borba za oslobođenje. Dakle, Kosovo je u situaciji bez presedana. A kasnije, ako za predsjednika ne bude pronađeno riješenje, u maju ćemo se možda suočiti sa ustavnom krizom. To zahtjeva političku scenu racionalnosti, jedinstvo i pragmatizam, ostavljajući po strani ego i individualne ambicije koje nisu u skladu sa interesima zemalja", kazao je on.

Pacolli ocjenjuje da je prethodni saziv Skupštine bio jedno od najslabijih zakonodavnih tijela koje je Kosovo ikad imalo.

"Skupština nije uspjela da postigne konsenzus, donese zakone i nije uspjela da stvori političku i institucionalnu kulturu koja bi instituciju koja predstavlja građane učinila funkcionalnom i boljom u radu. Razočaran sam ovim zakonodavnim tijelom i ne vidim dugu budućnost za njega ako politička scena nastavi sa ovakvim stavom", istakao je predsjednik AKR.

Kosovo se posljednjih godina suočilo sa spoljnim napadom Beograda, korumpiranom kampanjom Ivice Dačića širom svijeta, naveo je Pacolli.

"Treba povećati diplomatsku aktivnost i da se povežemo sa našim partnerima radi unapređenja spoljnopolitičkih ciljeva naše zemlje. Sada smo u pandemiji i postoji vašingtonski sporazum koji otežava lobiranje, pa su potrebne pripreme za vrijeme kada je u pitanju ponovno lobiranje", ukazao je.

Naglasio je da se za posljednjih šest godina prošlo kroz mnoge političke krize koje su uticale na sposobnost institucija da rade svoj posao.

"Zamislite da smo za 3 godine imali 4 vlade i premijere. Ovo je najgora politička scena za normalnu zemlju. Čini je nestabilnom, stvara anksioznost kod građana i neprivlačnom za ulaganje. Drugo, nikada nismo imali viziju naše ekonomije. Ovo je za mene najgore od svega. Jer imamo mnogo resursa i projekata koji su možda privlačni investitorima, ali nedostatak vizije i političke stabilnosti to su onemogućili", podvukao je on.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi