Kontinuirana kršenja

Kontinuirana kršenja imenovanja ambasadora, dodjeljivanje zvanja i nepravilnosti u procesu rotacije, navodi se u izvještaju Udruženja sindikata pri Ministarstvu spoljnih poslova, prenosi Koha.

Podržavajući odluku vršioca dužnosti predsjednika o razriješenju konzula, Udruženje je zatražilo od Ministarstva, Predsjedništva i premijera da ponište sva namještenja i vrati se poštovanju zakonskih procedura u MIP.

Udruženje sindikata je posljednja imenovanja u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore nazvalo tajnim i netransparentnim.

Imenovanja ambasadora koji su porodičnim vezama sa vladajućom koalicijom, o kojima je pisala Koha, sažeti su u izvještaju od 13 stranica, koji su objavili ministar spoljnih poslova Meliza Haradinaj, vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani, premijer Avdullah Hoti, Odbor za spoljne poslove i generalni revizor, zahtjevajući poništavanje činova.  

„Svijesni smo da su neki zvaničnici, nosioci diplomatskog čina ministar-savjetnik, u početku unapređivani u diplomatski rang punopravnog ambasadora, a da nisu bili ocjenjeni, predloženi i odobreni u Komisiji za rang i disciplinu, a nakon dvije nedjelje predloženi su bivšem predsjedniku republike za diplomatski čin ambasadora, koji je to odobrio“, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da u svim slučajevima, čak i ako je Komisiji za rang i disciplinu odobrila status, period prelaska iz jednog u drugi čin, a traje najmanje godinu dana, nije poštovan, u ovom slučaju od opunomoćenog diplomate u ambasadora.

Imenovanje Astrita Zemaja, brata ministra zdravlja Armend Zemaja, je izmišljena pozicija koja u zakonu ne postoji, postavljajući ga za ambasadora u zemljama Evropske unije, sa sjedištem u Briselu.

Kršeći zakon, činovi su takođe dobili Isufaj, Jetish Jashari i Delfin Plana.

Udruženje je zaključilo da bi spisak mogao biti i duži zbog netransparentnosti koja je pratila proces.

„Udruženje nalazi da bi spisak mogao biti još širi, s obzirom na činjenicu da je ovaj postupak vođen kršeći važeći zakon, na netransparentan, čak i tajni način, a praćen je nedostatkom informacija MIP-a, iako bi dodjeljivanje diplomatskog čina ambasadora trebalo da bude važan događaj za diplomatiju“, navodi se u izvještaju.

Kršenja v.d. generalnog direktora

Pored unapređenja izvan Komisije, unapređenja su smatrana nezakonitim i zbog činjenice da ih je dodjelio v.d. generalnog direktora Delfin Plana, koji po zakonu nema pravo da ocjenjuje unapređenja, kao neposredni nadzornik, naviše od tri mjeseca, za šta je predviđen rok od najmanje šest mjeseci.

Plana je prvobitno unapređen u čin ministra, a dvije nedjelje kasnije dodjelio je sebi diplomatski čin ambasadora, što predstavlja sukob interesa.

Udruženje sindikata izrazilo je zabrinutost što se čitav ovaj proces dogodio nakon suspenzije generalnog direktora Alberta Prenkaja.

„U konkretnim i prethodnim slučajevima, prijedlog nije prosljeđen Vladi Republike Kosovo prije nego što je poslat na odobrenje predsjedniku Republike. Udruženje sindikata utvrđuje da takva imenovanja i unapređenja, suprotno važećem zakonodavstvu, ne samo da izuzetno pogoršavaju službu u inostranstvu, koja je već politizovana imenovanjima van diplomatske karijere, već i izazivaju sumnju u političke, profesionalne, finansijske i krivične odgovornosti, prema zakonodavstvu Republike Kosovo (kršenje jednakog statusa građana Republike, favorizovanje određenih lica u ilegalnom zapošljavanju; napredovanju; napredovanju i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja)“, navodi se u izvještaju.

Ističe se da „treba dodati da bi lični diplomatski čin ambasadora treba da se daje nakon dugog procesa ocjenjivanja, na osnovu proteklih godina na višim rukovodećim mjestima u inostranoj službi, kao šef; šef diplomatskih misija; nosilac viših položaja u službi spoljnih poslova, zasnovan na učinku, na otvorenom konkursu, a ne na netransparentan način“.

Prema Zakonu o spoljnoj službi, diplomatski čin ambasadora dodjeljuje se na prijedlog Vlade, a odobrava ga predsjednik.

Otpušteni konzuli

Udruženje je takođe pomenulo imenovanja generalnih konzula o kojima je takođe izvještavala „Koha“, a koja su izvršena nelegalno, uključujući i sina poslanika Alijanse za budućnost Kosova Haxhi Shale.

Podržavajući odluku vršioca dužnosti predsjednika Vjose Osmani, da otpusti četvoricu konzula, od nje se tražilo da poništi i ostale uredbe.

Među njima je i Gazmend Krasniqi, koji je imenovan za generalnog konzula u Frankfurtu, a da nije prošao nikakvu proceduru. Krasniqi je bio šef protokola u kabinetu bivšeg predsjednika Skupštine Kadrija Veselija.

Udruženje je saznalo da je suprotno važećem zakonodavstvu, nekoliko drugih imena dodato na spisak imenovanja na mjesto generalnog konzula prema političkom ključu.

„Sa žaljenjem konstatujemo da je nepridržavanje zakona u vezi sa imenovanjem generalnih konzula, vašeg prijedloga za ministra spoljnih poslova i ukaza bivšeg predsjednika Republike Kosovo Hashima Thaçija. Udruženje takođe ponavlja da, suprotno važećem zakonodavstvu, nastavljaju da izvršavaju dužnosti u skladu sa političkim ključem ranije imenovanim generalnim konzulom, na šta je Udruženje sindikata neprestano ponavljalo zabrinutost zbog takvih političkih imenovanja“, navodi se u izvještaju.

Na spisku nelegalnih imenovanja koja potiču iz vremena bivšeg ministra spoljnih poslova Behgjeta Pacollija su: takođe Agim Krasniqi, Ramadan Avdiu, Donat Syla, Naser Miftari, Adrian Andreja, Mimoza Ahmetaj, Gramos Begolli i Suzan Novoberdalija.

Kancelarija generalnog revizora konstantno utvrđuje nezakonitosti u slučaju imenovanja i unapređenja.

„Sa žaljenjem treba primjetiti da nepoštovanje preporuka generalnog revizora dokazuje da se zakoni na snazi u ovoj oblasti ne sprovode, što je zlokobna vijest za vladavinu zakona u Republici Kosovo. Dalje, u vezi sa nedavnim nezakonitim unapređenjima dotičnih zvaničnika iz ranga ministra-savjetnika opunomoćenog ministra, moramo vam skrenuti pažnju da se u izvještajima generalnog revizora izričito preporučuje da se u slučaju unapređenja zvaničnika diplomatskog osoblja, prijedlog treba da da generalni direktor, a da ocjenu učinka treba da uradi Komisija za stepene i disciplinu, prije nego što čin odobri ministar“, navodi se u izvještaju.

Koha je prošle nedjelje zatražila odgovor od Ministarstva spoljnih poslova, Predsjedništva i kabineta premijera, o akcijama koje će preduzeti po pitanju vraćanja zakonskih procedura, ali nije bilo odgovora.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore