Preporuka mikrobiologa

Mikrobiolog Lul Raka izjavio je da je protekla godina bila teška zbog pandemije kovid-19 i uprkos smanjenju broja zaraženih posljednjih dana, pozvao na pridržavanje preventivnih preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje, prenosi Gazeta Express.

"Veliki broj porodica na Kosovu nije slavio Novu godinu, zbog bola i tuge za najmilijima. Preko hiljadu porodica nije slavilo, među njima i mnogi zdravstveni radnici", rekao je Raka.

Upozorio je da pad novozaraženih koronavirusom, nije razlog za opuštanje, iako je epidemiološka situacija na Kosovu u poređenju sa zemljama u regionu i EU bolja, i po drugim kriterijumima, kao što je smrtnost na 100.000 stanovnika, jer prema njegovim riječima i „standardi treba da budu slični kada upoređujemo, a ne samo apsolutni brojevi".

Reka je istakao da bi naredni mjeseci mogli dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije zbog predstojećih izbora.

"Još jedan zabrinjavajući element je činjenica to što stranke, iako izborna kampanja još nije službeno započela, organizuju skupove na kojima se ne poštuju preventivne mjere. Veliki broj ljudi u zatvorenom prostoru. Na isti način ugrožavaju zdravstveni sistem Kosova opterećenjem, koji smo videli tokom prošle godine", rekao je Raka za RTV Dukagjini.

Naglasio je da sa trenutnim restriktivnim mjerama treba nastaviti, kao i to da će vakcina uticati na promenu epidemiološke situacije i da ne treba oklijevati kada je vakcinisanje u pitanju.

"Neznatni neželjeni efekti, se pojavljuju pri svakom vakcinisanju, kao i do sada. Treba ostaviti po strani teorije zavjere i reći ljudima da za čovječanstvo i borbu protiv zaraznih bolesti nema važnijeg otkrića od vakcine i čiste pijaće vode. Najveći je rizik dobiti vakcinu i ne vakcinisati se", poručio je Raka.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express