Vraćanje obavezama

Uprkos restriktivnim mjerama i ograničenom kretanju koje su preduzele institucije Kosova, za suzbijanje pandemije kovid-19, kao i karantinu kome će morati da se podvrgnu po povratku u zemlje u kojima žive i rade, građani Kosova iz dijaspore su srećni što su novogodišnje praznike proveli kod svojih, prenosi RTK.

Blerton Beqaj, koji se vraća u Švicarsku, rekao je za Kosova Press, da se dobro zabavljao tokom praznika na Kosovu, pohvalivši mjere na snazi radi zaštite građana od kovida-19.

Dodao je da će po povratku u Švicarsku biti 10 dana u karantinu i onda se vratiti radnim obavezama.

"Uprkos pandemiji, jako smo se dobro zabavili, iako je društveni život trajao do 20 časova. Čak i ta mjera nije bila loša, jer je u cilju zaštite našeg stanovništva. Po povratku me čeka karantin od 10 dana, test na kovid nije potreban i po isteku karantina se vraćam na posao“, rekao je Beqaj.

Egzon Hiseni, koji se danas vraća u Njemačku je takođe zadovoljan boravkom na Kosovu, on je obavezan da po povratku u Njemačku uradi test na kovid-19.

"Imali smo sjajan odmor, praznici su bili savršeni, uprkos merama. U Njemačkoj je obavezan test, bez koga nemate pravo na rad“, rekao je Hiseni za Kosova Press.

Burim Bunjaku iz Podujeva, koji živi i radi u Berlinu, rekao je da će po povratku biti u samoizolaciji.

"Proveli smo praznike vrlo lijepo, u krugu porodice, pridržavali smo se mjera. Po povratku ćemo biti u izolaciji, zatim ćemo uraditi test i nastavljamo sa radom“, rekao je Bunjaku.

Hiseni koji živi u Minhenu, jer rekao, da kao što su poštovali mjere u Minhenu, poštovali su i na Kosovu.

"Samim dolaskom kući, bili smo zadovoljni. Što se tiče mjera, treba ih poštovati, kao što ih mi poštujemo tamo. Ja lično sa porodicom i sa prijateljima sa kojima smo bili, poštivali smo mjere, udaljenost i maska gdje god smo izašli. Prije nego što sam pošao testirao sam se, dobro sam, sad letim za Minhen, biću 10 dana u karantinu i opet uraditi test i normalan život se nastavlja“, rekao je Hiseni.

Mnogo ljudi iz dijaspore je dočekalo Novu godinu na Kosovu, već od danas se vraćaju u države u kojima žive i rade.

Izvor: Kosovo Online/RTK