Vrijednost 170.000 eura

Laboratorija "Medicinske i laboratorijske usluge" ćerke biznismena Blerima Devollija pobjedila je na tenderu za testiranje zaposlenih u Kosovskoj energetskoj korporaciji (KEK) na koronavirus, prenosi Gazeta express.

Zaposleni, kojih ima 3.947, biće podvrgnuti IGM i IGG serološkim testovima, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 169.258,58 eura. Korporacija kaže da je laboratorija koja je dobila ugovor odgovorna i cijena njenih usluga je niža.

„Medicinske i laboratorijske usluge“ se u Agenciji za registraciju preduzeća vode na ime Astrit Hakismajli, saradnice Blerima Devollija, ali kada je Ministarstvo zdravlja toj laboratoriji dalo dozvolu za obavljanje testova na koronavirus (bila je jedina privatna laboratorija koja je započela testiranje), saznalo se da je u vlasništvu kompanije Vlere Devolli. To nikada nije demantovano.

Portparol KEK-a Skender Bucoli rekao je da je svrha testiranja zaposlenih u toj korporaciji bila da se stekne jasna slika u vezi sa koronavirusom i da se zna koliko je radnika do sada imalo taj virus.

“Svrha testa je da se dobije jasna slika o situaciji u KEK-u u vezi sa virusom kovida-19. Da bi video koliko je zaposlenih imalo virusnu infekciju i na osnovu ovih rezultata, KEK će organizovati zaposlene u slučaju da dođe do ozbiljnije situacije sa virusom, a sve radi toga da proizvodnja uglja i električne energije i opšte poslovanje KEK-a ne budu ugroženi“, rekao je Bucoli.

On je takođe izneo detalje o vrijednosti ugovora i broju zaposlenih koje će osoblje ove laboratorije testirati.

“Obavještavamo vas da ukupna vrijednost ugovora iznosi 169.258,58 eura, isplata će se izvršiti u zavisnosti od broja zaposlenih koji će se testirati. S tim u vezi, obavještavamo vas da će biti testirano 3.947 zaposlenih, a testiranje će se obavljati dva puta dnevno za dva parametra serološkog ispitivanja IGM i IGG, tako da će biti ukupno četiri rezultata ispitivanja za svakog zaposlenog “, dodao je on.

Bucoli je rekao da je komisija za ocjenu za ugovor preporučila odgovornog pružaoca usluga sa najnižom cijenom na tom tenderu.

“Vrijedi napomenuti da su učesnici tendera imali pristup dokumentaciji preporučenoj za ugovor i da nismo dobili nijedan zahtjev za reviziju, a primljeno je pet ponuda“, rekao je Bucoli.

On je dodao da NIZJ i opština Priština ne mogu da podrže KEK u sprovođenju testova.

“NIJZ i opština Priština su obavješteni o mogućnosti da se ovi testovi obave u tim institucijama. U svakom slučaju, u vrijeme kada je nabavka najavljena, uprkos dobroj volji nisu bili u mogućnosti da nas podrže“, rekao je Bucoli.

Portparol KEK-a je takođe izneo razloge zbog kojih je zatraženo da se ispitivanje radnika obavlja u prostorijama KEK-a, a ne da se oni šalju u laboratoriju.

“Razlog zašto je zatraženo da se ispitivanje obavi u prostorijama KEK-a je to što nismo mogli da pošaljemo oko 4.000 radnika u laboratoriju i jedini način da ih prebacimo tamo bio bi autobusom, a to bi po našoj procjeni donelo još veće troškove nego što su sada.

Drugi razlog je to što bi prevoz autobusom i okupljanje radnika u jednom trenutku stvorili zagušenja i mogućnosti za masovno širenje virusa. Okupljanje ljudi na jednom mjestu zabranjeno je odlukom Vlade“, zaključio je on.

Ispitivanje zaposlenih u KEK-u započelo prije nekoliko dana.

Podsjetimo, kosovski organ za zaštitu konkurencije pokrenuo je istragu protiv „Medicinskih i laboratorijskih usluga“ jer je za test plaćano do 200 eura. Ali nakon njihovih nalaza, saopšteno je da ne postoji osnova za kažnjavanje te laboratorije.
 
Izvor: Kosovo Online/ Gazeta Express