Degradacija

Kosovo i protekle godine nije uspjelo da se učlani u međunarodne organizacije, štaviše aktuelna vlada Avdullaha Hotija obavezala se, Vašingtonskim sporazumom, da godinu dana neće tražiti članstvo u međunarodne organizacije uključujući Savjet Evrope, Unesko i Interpol, a Srbija da će zaustaviti kampanju za povlačenje priznanja Kosova, piše RTK.

Osim priznanja Kosova od strane Izraela, koje Pokret Samoopredjeljenje smatra sumnjivim, izvršna vlast nije uspjela da osigura druga priznanja.

Za to se krivi slabo diplomatsko lobiranje. Ministarstvo spoljnih poslova takođe zbog angažovanja političkih militanata u kosovskoj diplomatskoj službi tokom 2020. godine u kojoj su se promjenila tri ministra spoljnih poslova Behgjet Pacolli, Glauk Konjufca i aktuelna ministarka Meliza Haradinaj Stubla.

Demokratski Savez Kosova (LDK) i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) koje su bile dio vlade, opravdavaju nečlanstvo u međunarodnim organizacijama, dok Pokret Smoopredjeljenja (PS) i Demokratska partija Kosova ocjenjuju kosovsku diplomatiju neuspješnom.

Iz Pokreta Samoopredjeljenje Arbresha Kryeziu Hyseni ocjenila je da je pandemija koronavirusa izazvala zastoj u diplomatiji.

„Nažalost, tokom 2020. godine, u diplomatskom aspektu, imali smo dosta stagnacije kao država. Budući da nije bilo spoljne politike, otkako je vlast preuzela ilegalna vlada, koja nije preduzela konkretne akcije u pogledu te politike i lobiranja za priznanje. Nije došlo do napretka u sferi diplomatije, to znači da je članstvo u međunarodnim organizacijama suspendovano, što je izazvalo veliko nazadovanje u smislu našeg državnog napretka“, rekla je Kryeziu Hyseni.

Naglasila je da je jedini potez koji se dogodio u Vašingtonu 4. septembra, koji je pozdravio PS priznanje Kosova od Izraela, do koga kako je navela, nikada nije došlo.

„Izraelska vlada je pala i ne znamo šta se dogodilo s tim priznanjem. Čini se da je tak segment iskorišćen u predizbornoj kampanji“, rekla je Kryeziu Hyseni.

Članica rukovodstva PDK Ariana Musliu Shoshi naglasila je da je prošla bila najteža godina u pogledu spoljne politike.

"Uzimajući u obzir pandemiju, kao i ono što je obilježilo Hotijevu vladu, potpisivanje Vašingtonskog sporazuma, kojim je suspendovano članstvo u međunarodne organizacije, takođe, u bilateralnim priznanjima, procjenjujem da nije učinjeno dovoljno, jer je postojala prilika za veće lobiranje i za više priznanja", rekla je Musliu Shoshi.

Pored kritike diplomatske militantnosti, Faton Bislimi iz LDKK je ocjenio da je kosovska diplomatija, posebno u posljednje vreme degradirana.

„Posljednji je trenutak za buđenje kosovske diplomatije u interesu države i građana. Što se tiče članstva u međunarodnim organizacijama, treba da budemo svesni da smo teško postigli bilo kakvo članstvo u međunarodnim organizacijama bez snažne podrške i lobiranja naših saveznika poput SAD i EU. Dodajte tu i vašingtonski sporazum i godišnju pauzu“, rekao je Bislimi.

Rad ministarke Haradinaj Stuble je ocjenjen aktivnim, ali da su zbog pandemije diplomatski procesi zaustavljeni.

Time Kadrijaj iz AAK je rekla da članstvo u međunarodnim organizacijama zahtjeva temeljnu analizu.

"Prijava za članstvo se ne podnosi ad-hok. Moramo imati pripremu jer smo i za Interpol i za UNESCO zakazali. Potrebno nam je istinsko lobiranje, loša stvar je bila što smo vjerovali da će zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova glasati za, bez ikakvog lobiranja“, rekla je Kadrijaj.

Dodala je da Kosovo na svakom sastanku traži od EU da proširi svoj uticaj na pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, kako bi ga priznale.

Iz Ministarstva spoljnih poslova se niko po ovom pitanju nije oglasio za Kosova Press. Za Kosovo je članstvo u bilo kojoj od međunarodnih organizacija i dalje izazov, a postoje i poteškoće u obezbjeđivanju novih priznanja.

Izvor: Kosovo Online/RTK