Menadžer programa DP

Kosovo bi na predstojećim izborima moglo da primjeni iskustva zemalja razvijenih demokratija, koje su organizovale izbore u vrijeme pandemije, rekao je menadžer programa u "Demokrtiji Plus" Albert Krasniqi, prenosi Ekonomija Onlajn.

Po njegovim riječima i organizacija vanrednih izbora u Podujevu, iako sa manjim problemima, može da bude vodilja Centralnoj izbornoj komisiji za organizaciju parlamentarnih izbora.

Krasniqi je ukazao i na druge prakse koje se mogu primjeniti u cilju zaštite javnog zdravlja na izborima, poput povećanja broja biračkih mjesta, kao i produženja vremena glasanja za više od jednog dana.

"Trebalo bi voditi računa o javnim skupovima u predizbornoj kampanji. Vjerujem da bi ih trebalo izbjeći i usredsrediti se više na aktivnosti na interenetu, društvenim mrežama i medijima. Potrebno je povećati broj biračkim mjesta, produžiti vrijeme glasanja za više od jednog dana. Bilo bi dobro da jednog dana glasaju samo stariji ljudi, kako ne bi dolazili u kontakt na glasačkim mjestima sa mladima, koji često mogu biti asimptomatski prenosioci virusa", rekao je Krasniqi.

Krasniqi je, takođe, ukazao da bi trebalo obezbjediti rastojanje na biračkim mjestima.

"Postoje dobre prakse koje bi CIK trebalo da koristi u organizaciji izbora", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online