Škola u vreme pandemije

Prethodna, 2020. godina, smatra se najtežom za obrazovni sistem, ali čelnici institucija kažu da je, uprkos poteškoćama, obrazovni proces tokom godine pandemije, ipak bio uspješan, prenosi RTK.

Zatvaranje škola bila je jedna od prvih donetih mjera i odluka da bi se sprečilo širenje pandemije Covida-19 na Kosovu.

Učenici su drugo polugodište školske 2019/2020 završili van školskih klupa. U škole su se vratili u ​​septembru, kada je nastava organizovana na osnovu tri scenarija.

U školama u kojima se nastavni proces odvijao prema scenariju A, koji je podrazumevao pohađanje časova u školama, učenici i nastavnici su bili obavezni da nose zaštitne maske i da drže distancu dok borave u učionicama.

Održavanje nastave sa maskama, česta promjena scenarija učenja, samo su neki od izazova koje su učenici imali tokom prošle godine.

Jora Maloku, učenica 7. razreda škole "Faik Konica“ u Prištini, priznala je da joj je škola tokom 2020. godine bila veoma naporna.

"Ova godina je bila malo teža od ostalih. Ova godina je za mene bila malo zamornija od ostalih. Svi smo proveli polugodište drugačije nego što smo navikli“, kaže ona.

I Joni Hiseni, učenik 8. razreda, se slaže da je prošla godina bila izazovna.

"Suočavali smo se sa raznim izazovima, jer internet nije uvijek funkcionisao ili smo imali nekih tehničkih problema, ali prevazišli smo ih. Mislim da je bilo bolje da smo nastavu slušali u školama, nego online“, kaže on.

Sa druge strane, roditeli su se suočavali sa drugim problemima.

Shpresa Kusari, koja ima dvoje djece u osnovnoj školi, kaže kako je najveći izazov za roditelje bio obezbjediti svu tehnološku opremu potrebnu za praćenje nastave.

"Najteže je bilo kada oba moja djeteta imaju nastavu u isto vrijeme. Tada je smo obezbjedili dva računara, ikoje smo morali da stavimo u dve odvojene prostorije. Zamislite kako je bilo onim roditeljima koji nisu bili u finansijkoj migućnosti da to obezbjede, a recimo imaju i više od dvoje djece" rekla je ona.

Smatra, bez obzira na uvijek prisutan strah od zaraze koronavirusom, da je, ipak djeci mjesto u školskim klupama.

Istog stava su i nastavnici koji se slažu da je, uprkos poteškoćama, nastava u školama efikasnija.

"Bilo je to vjerovatno najizazovnije vrijeme, istina je da smo od tada imali raznih poteškoća, bile su to potpuno nove okolnosti“, rekla je Donika Xhemajli, nastavnica historije.

Kako bi zaštitila učenike od zaraze, sve vrijeme je nosila zaštitnu masku, a kako je naglasila, isto je tražila i od učenika, uz podrazumevano poštovanje socijalne distance.

Ipak, koliko god da su se svi trudili da poštuju propisane mjere, psiholog Arian Musliu, kaže da institucije nisu obraćale pažnju na mentalno zdravlje učenika i nastavnika.

"Kada govorimo o aspektu mentalnog zdravlja, znamo da je pandemija prouzrokovala porast anksioznosti, depresije i stresa. S obzirom na to da su mjere vlade, odnosno Ministarstva prosvjete i nauke bile usmjerene na fizičko zdravlje, mentalno zdravlje nastavnika i učenika je zanemareno", rekao je Musliu.

Iz resornog ministarstva, poručuju da su svi aspekti, s obzirom na situaciju, ipak bili obuhvaćeni.

Ministar obrazovanja i nauke Rame Likaj kaže da su relevantne institucije dale sve od sebe.

"Zbog okolnosti u kojima se nalazimo nije izgubljena godina, sve smo pomno pratili, išao sam u škole, i na licu mjesta sam sve uvjerio da sve funkcioniše onako kako je to bilo propisano", rekao je Likaj.

Od početka školske 2020/2021. godine, Ministarstvo zdravlja objavilo je da je na Covid-19 testirano 10.823 nastavnika, od kojih je pozitivno bilo njih 1.615. U istom periodu, testirano je 6.792 učenika, od kojih je na Covid-19 bilo pozitivno njih 1.173.

Prema školskom kalendaru, nastava na Kosovu trebalo je da se završi 24. decembra 2020. i započne 8. januara 2021. godine, ali je prvo polugodište završeno 18. decembra,a počeće 18. januara.