Velika očekivanja...

Iako su bila velika očekivanja da će se vizna liberalizacija za građane Kosova dogoditi tokom njemačkog predsedavanja Savjetom Evropske unije, to se nije dogodilo, prenosi Lajmi.

Poslanica Blerta Deliu-Kodra, kao dio parlamentarnog odbora za evropske integracije, kaže da Vlada Kosova nikada nije bila slabija u konkretizaciji argumenata po pitanju liberalizacije viznog režima.

„Sa žaljenjem kažem da je tamo gdje smo doveli prethodne vlade i mi koji smo bili na vlasti ostalo ili postoje koraci unazad u povratku ove agende. Nikada nije bilo manje rasprava o ovom procesu, nikada nije bilo manje razmjene između zemalja u vezi sa procesom liberalizacije viznog režima i nikada nije bilo manje saradnje sa međunarodnim spektrom koji su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države što se tiče spoljne politike“, rekla je ona.

Emir Abrashi iz Demokracija Plus kaže da Evropska unija sada ima važnijih pitanja od liberalizacije viznog režima za Kosovo, pominjući ovde borbu protiv pandemije, budžetski proces i Bregzit.

„Ne očekujem neki veliki potez od strane Portugala, ali u drugoj polovini 2021. predsjedavanje prelazi na Sloveniju i s tim u vezi mislim da bi trebalo da započnemo saradnju sa slovenačkom vladom, sa našim saveznicima tamo da se ovi procesi poguraju naprijed, jer imamo na umu da je Slovenija malo osjetljivija na te procese, jer je i sama bila dio iste federacije u kojoj je bio i čitav zapadni Balkan. Možda će slovenačko predsjedavanje biti povoljnije za integracione procese širom Balkana“, rekao je on.

Profesor međunarodnih odnosa, Afrim Hoti smatra da je proces već odložen i da je premašio sva neophodna ograničenja.

„Sve je sada na nivou špekulacija, jer govorimo o dugotrajnom procesu koji je prešao bilo koju granicu, definitivno bismo trebali pogledati alternativne mogućnosti, poput onoga što su sve zemlje u regionu učinile, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, dio Republike Srbije, Sjeverne Makedonije, ne trubeći, već gledajući druge alternativne mogućnosti da se obezbjedi slobodno kretanje, jer na kraju ne govorimo ni o kakvim privilegijama, već govorimo o osnovnom pravu ljudi da se slobodno kreću“, rekao je on.

Evropska komisija je 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i preporučila ukidanje viza, navodi Lajmi i dodaje da je odobrenje svake države članice EU potrebno da bi posljednja izolovana država zapadnog Balkana uživala slobodno kretanje u šengenskom prostoru.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi