Izgubio povjerenje...

Skupštinski saziv iz 2020. godine ostaće upamćen kao najslabiji po broju donetih zakona, ali i po činjenici da su se dvije vlade promjenile, kao i to da su radile u izuzetnim okolnostima, usljed pandemije kovid-19, prenosi Reporteri.

Kako navodi taj medij, u tom stavu saglasni su predstavnik Kosovskog demokratskog instituta (KDI) Eugen Cakoli i D plus Albert Krasniqi.

"Ovo je jedno od najslabijih zakonodavnih tijela koja smo ikada imali, kako u pogledu ispunjavanja zakonodavne agende, tako i u pogledu izvršne vlasti i predstavljanja građana. Ostaće zapamćeno po činjenici da su se dvije vlade promjenile u roku od godinu dana", rekao je Cakoli.

Dodao je da je Skupština Kosova odobrila samo jednu desetinu zakonodavnog dnevnog reda koji je sastavila vlada, ali i rad odbora.

"Konkretno, Skupština je usvojila ukupno 17 zakona, od kojih su većina zakoni koji utiču na finansijski sektor ili Međunarodni ugovori koji se bave primanjem određenih sredstava bilo od spoljnih aktera, bilo u drugim oblicima. Skupština je odobrila Nacrt budžeta za odlaganje budžetskih linija, druge finansijske sporazume gdje nemamo nijedan drugi nacrt zakona koji reguliše opšte ili specifične aspekte života građana", rekao je Cakoli.

Istakao je da je u Skupštini bilo verbalnih i fizičkih sukoba između poslanika Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredjeljenje.

"Ono što smo vidjeli je Skupština političkih sukoba, posebno LDK i PS, zbog obaranja vlade Albina Kurtija. Verbalni sukobi koji su od verbalnih prešli na fizičke između poslanika", rekao je Cakoli.

Izrazio je nadu da će nova vlada biti produktivnije i da će poslanicima primarno biti interes građana, a ne njihove političke kalkulacije.

"Dakle, dobro je što takvu godinu zaključujemo sa nadom da će novi zakoni kad god se kreiraju biti znatno produktivniji i da će poslanicima biti primarno interes građana, a ne njihove političke kalkulacije", rekao je Cakoli.

Albert Krasniqi je ocjenio da je Skupština Kosova tokom 2020. godine djelovala u vanrednim okolnostima.

Prema njegovim riječima, početkom godine došlo je do kašnjenja u izboru Kurtijeve vlade, zatim se Kosovo suočilo sa pandemijom i prijedlogom nepovjerenja vladi koji uticao na smanjenje nadzornih i zakonodavnih aktivnosti, i na kraju sa objavljivanjem odluke Ustavnog suda.

"Osim toga, čak i za vrijeme Hotijeve vlade većina u Skupštini nije bila stabilna i nije imala sposobnost da donosi zakone koji su proizišli direktno iz vladinog programa", rekao je Krasniqi.

Dodao je Skupština i u pogledu funkcionalnosti izgubila povjerenje.

"Izbor dvije vlade u roku od godinu dana učinio je da neki od poslanika pređu u izvršnu vlast i da ih zamjene poslanici sa manje glasova. Polarizacija političke scene nakon izglasavanja nepovjerenja Kurtijevoj vladi, osporavanje legitimiteta Hotijeve vlade, od strane dijela opozicije, nedostatak saradnje između opozicionih partija, kao i neslaganja unutar vladajuće koalicije, degradirali su Skupštinu, oštetili funkcionalnost i potkopali povjerenje u tu  instituciju", ocjenio je Krasniqi.

U vezi sa ispunjavanjem zakonodavne agende, Krasniqi je naglasio da je protekla godina bila najslabija u Skupštini Kosova.

Dodao je da je tokom 2020. godine usvojeno samo 17 zakona, od kojih je 12 ratifikacija međunarodnih sporazuma koji prolaze samo kroz jedno čitanje.

"Ako uporedimo broj zakona usvojenih u roku od godinu dana, od 2008. godine do sada, vidimo da je 2020. godine najslabija godina Skupštine u pogledu usvajanja zakona. Čak i tokom godina kada su bili izbori, doneto je više zakona nego sada. Pored toga, iako je to bilo novo zakonodavno tijelo i sve je počelo od nule, ne nasljedivši tačke dnevnog reda iz prethodne godine, na kraju je prikupljeno 56 tačaka koje su morale biti pregledane na prethodnim sjednicama. Još uvijek postoje tačke koje nisu odobrene sjednicama održanim u avgustu. Ovi podaci takođe govore o nedostacima u organizaciji rada Skupštine, nedostatku posvećenosti poslanika da ispune svoje obaveze i nemogućnosti većine da unapredi svoj program u Skupštini", rekao je između ostalog Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri