Brojni problemi

Nedostatak lijekova, kiseonika i osoblja u bolnicama obilježili su 2020. na Kosovu, prenosi Koha Ditore.

Tokom kovid godine zdravstveni sistem na Kosovu suočio se sa brojnim problemima, od nedostatka osoblja i lijekova, do nedostatka kiseonika,a pacijenti su bili izloženi velikim finansijskim izdacima, prenosi Koha Ditore.

Prvi pozitivni pacijenti registrovani su u Vitini i Klini i od tada počinje borba zdravstvenog sistema na Kosovu sa pandemijom virusa korona. Ustanove i osoblje potpuno su nespremno ušli u borbu sa virusom. Zbog velikog priliva obolelih Univerzitetsko klinički centar pretvoren je u kovid bolnicu u kojoj su dvonedjeljni karantin provodila lica koja su ušla na teritroiju Kosova.

Zbog ogromnog pritiska na UKCK od aprila su i regionalne bonice uključene u borbu sa pandemijom. Naredni veliki problem bio je nedostatak lijekova, ali i kiseonika. Mnogi pacijenti su sami finansirali terapiju, a neki od njih su i nabavljali kiseonik, često od neovlašćenih distributera.

Strukovna udruženja ljekara nadaju se da će pandemija oslabiti tokom 2021. i da će se nadležne institucije fokusirati na poboljšanje katastrofalnih uslova u kosovskom zdravstvu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore