Povećanje plata...

Savez Sindikata zdravstva i Nezavisni sindikat zaposlenih u privatnom sektoru najavlili su da neće prestati da se bore za svoje zahtjeve za povećanjem zarada, ne isključivši mogućnost nastavka protesta i u narednoj 2021. godini, ukoliko ne budu ispunjeni svi njihovi zahtjevi, prenosi Gazeta Express.

Iako je budžet za narednu godinu odobren, njime nisu obuhvaćena i dodatna sredstva za plate medicinskih sestara i tehničkog osoblja u zdravstvenim ustanovama.

U međuvremenu, ostali zdravstveni radnici čekaju usvajanje Zakona o platama.

Predsjednik Saveza zdravstvenih sindikata Blerim Syla rekao da je odobravanje budžeta za 2021. godinu, ispravna odluka.

"Dobro je što je budžet za narednu godinu prošao. Zatražili smo dodatak na platu za zdravstveno osoblje i čekamo da oni stupe na snagu i da dobiju taj bonus koji već neko vrijeme potražuju", rekao je Syla.

Kako je rekao, zdravstveni radnici bi trebalo da dobijaju sve dok traje pandemija koronavirusa, ali i dok se ne usvoji Zakon o platama u javnom sektoru.

“Mi ne tražimo milostinju. Stalno ćemo vršiti pritisak i preduzimati mjere dok zakon ne bude odobren", rekao je Syla.

Sa druge strane medicinske sestre i tehničko osoblje u zdravstvenim ustanovama više puta su apelovali na nadležne da im se zarada poveća.

Štrajk tehničkog osoblja prekinut je do 6. januara, zbog novogodišnjih praznika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Kosova Jusuf Azemi rekao je da će se sastati poslije praznika kada će odlučiti o mjerama koje će preduzeti.

"Sješćemo 6. januara i odlučiti da li ćemo nastaviti štrajk. Ne tražimo više sastanak sa ministrom zdravlja. Nisu nam odgovorili, a mi smo već pokrenuli pravnu akciju i čekamo odgovor, jer smo i mi radili i imamo pravo na bonuse", rekao je Azemi.

Kako je dodao, pošto nisu prihvaćeni njihovi prvobitni zahtjevi, uputili su nove, revidirane zahteve.

"Budući da smo se sa ministrom Armendom Zemajem dogovorili da se najmanje 80 hiljada eura izdvoji kao prvi dio za tehničko osoblje, budući da to nisu učinili, sada je naš zahtjev da od juna do kraja ove godine isplata bude za svakog radnika po 700 eura, što negdje iznosi oko 560 hiljada eura. Pošto nisu želeli prvo rješenje, dužni smo da svoje pravo potražimo putem suda", dodao je Azemi.

Podsjećanja radi, zdravstveni radnici i tehničari, tokom ove godine kroz proteste i štrajkove su pokušavali da ukažu na potrebu za povećanjem zarada.

Iako im je nekoliko puta obećano povećanje plata, oni i u sljedeću godinu ulaze nezadovoljni svojim zaradama.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express