Nikada sa drugom strankom!?

Očekuje se da će predsjednica Skupštine i v.d. predsjednika Kosova Vjosa Osmani početkom januara, doneti konačnu odluku i razići sa strankom LDK u kojoj se proslavila, piše Reporteri.

Osmani je, kako navodi ovaj medij, već započela slabljenje LDK, jer je obavila neke „transfere“ zvaničnika u Mališevu i Gnjilanu.

Prije nekoliko godina, u emisiji „Debate Plus“, gdje je pozvana sa Lumirom Abdixhikuom, Osmani je odlučno i snažno rekla da će, ako ne bude u LDK, na kraju napustiti politiku, navodi Reporteri.

„Cijela moja politička karijera vezana je za LDK i biće povezana samo sa LDK, nikada ni sa jednom drugom strankom. U danima kada više ne budem u LDK, više nisam ni u politici. Tu ću završiti svoju političku karijeru“, rekla je Osmani.

Reporteri ocjenjuje da “ ako se ova izjava uzme u obzir, potvrđuje se da Vjosa Osmani ne stoji iza date riječi”.

Napustila je LDK, ali nastavlja svoju političku karijeru. Osmani razgovara sa predsjedavajućim Pokreta Samoopredjeljenje Albinom Kurtijem, da se kandiduje sa njenom Inicijativom na listi PS za poslanike. Ovo su potvrdile obe strane.

Faton Peci iz Građanske inicijative Vjose Osmani potvrdio je da su u pregovorima sa Pokretom Samoopredjeljenje u vezi sa postizanjem mogućeg sporazuma o saradnji.

„U roku od nekoliko dana - početkom januara objasnićemo sastav liste, programske principe, logotip ... Sve će to postati jasno u prvoj nedjelji januara. Osmani će odrediti ko će biti sljedeći premijer“, rekao je Peci, preneo je Klan Kosova.

Dodao je da su u razgovoru sa PS i vrlo je vjerovatno da će imati predizbornu koaliciju.

“Fokusirani smo na mnoge tačke, najvažnije ako idemo u predizborno ili postizborno partnerstvo sa PS. Drugi aspekt je da namjeravamo da budemo dva odvojena entiteta koji su se prijavili na zajednički konkurs, a treći aspekt su programska pitanja “, izjavio je Peci.

Izvor: Kosovo onlajn/ Reporteri