Poreske administracije Kosova

12.839 preduzeća na Kosovu nije uplaćivalo doprinose svojim zaposlenima u penzijskom fondu – Trust, pokazuju podaci Poreske administracije Kosova, prenosi Gezata Express.

Poreska administracija Kosova je neposredno prije nego što je građanima omogućeno da se prijave za povlačenje 10 odsto štednje iz Trusta pozvala građane da prijave poslodavce ukoliko sumnjaju da im nisu uplaćivali penzijske doprinose.

Takođe su dodali da će preduzeti sve neophodne mjere protiv svakog preduzeća za koje se dokaže da nije ispunilo obavezu uplate doprinosa zaposlenima.

Međutim, prema pisanju Gazete Express, u jučerašnjem saopštenju Poreske administracije nije navedeno da li su i na koji način kažnjeni ovi poslodavci.

Kako su juče saopštili predstavnici Trusta, do 29. decembra za podizanje 10 odsto štednje prijavilo se tačno 394.978 korisnika kojima će biti isplaćeno 184 miliona eura. Od tih 184 miliona eura, 138 miliona su doprinosi, a 46 miliona dobit od ulaganja sredstava.

Podsjećamo, Skupština Kosova je usvojila je 4. decembra Zakon o ekonomskom oporavku koji je omogućio osiguranicima Trusta da povuku 10% od ukupnog iznosa ušteđevine u ovom fondu.

Svima koji su povukli manje od 1.000 eura, tj. na računima imali do 10.000 eura, podignuti iznos će biti vraćen iz budžeta Kosova nakon tri godine. Međutim, to ne važi i za one koji su na računima imali više od 10.000 eura.