Legalno u martu i aprilu

Da su Srbija i predsjednik [Aleksandar Vučić] ozbiljni, koristili bi legalna sredstva za vakcinu i niko ih ne bi zaustavio, rekao je premijer Kosova.

Premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je u srijedu da niko na Kosovu ne bi pravio probleme da je vakcina protiv COVID-a 19 koja je podijeljena u nekim opštinama na sjeveru Kosova ušla u redovnoj proceduri.

“Imamo briselski sporazum koji nam omogućava formalnu i zvaničnu komunikaciju putem kancelarija za vezu. Da su Srbija i predsjednik (Aleksandar Vučić) ozbiljni, koristili bi legalna sredstva za vakcinu i niko ih ne bi zaustavio. Ne postoji državna ni ljudska logika koja bi tražila zabranu vakcina za vakcinaciju određene manjine”, rekao je Hoti za KlanKosova, prenosi agencija Beta.

Hoti je rekao da su vakcine na Kosovo ušle ilegalno.

“Preduzeli smo potrebne radnje i agencije za sprovođenje zakona istražuju načine na koje su ove vakcine ušle”, rekao je Hoti.

Vakcinacija u martu i aprilu

Hoti je rekao da postoji stalna komunikacija da bi se osigurala vakcinu protiv COVID-a 19, ali nije mogao da kaže kada se konkretno može očekivati da vakcina stigne na Kosovo.

“Naporno radimo u ovom pravcu, dio smo sporazuma iz kojih ćemo biti snabdjeveni sa 20 posto vakcine, radimo sa Evropskom komisijom da bismo ih osigurali. Vakcinu ćemo dobiti u istom periodu sa zemljama regije”, rekao je Hoti.

On je naveo da se očekuje da će Kosovo “uskoro dobiti određenu simboličnu količinu za vakcinaciju ljekara, hroničnih bolesnika, najugroženijih kategorija”, kao i da vjeruje da će masovna vakcinacija početi u martu i aprilu.