V.d. predsjednika Kosova

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani izjavila je, nakon posjete Infektivnoj klinici u Prištini, da bi zdravlje trebalo da bude prioritet svake vlasti, jer, kao je rekla, samo kada su zdravstvo i obrazovanje postavljeni kao prioritet, "država može ići naprijed", prenosi Reporteri.

Govoreći o antikovid vakcini, Osmani je istakla da je i sama planirala da se vakciniše, ali samo nakon što vakcina bude dostupna za sve građane.

Kako je rekla, prioritet za vakcinaciju protiv koronavirusa su zdravstveni radnici, stariji građani i građani sa hroničnim oboljenjima.

"Naravno da ću se vakcinisati, ali kada bude vakcine za sve", poručila je Osmani.

Osvrćući se na vakcine koje su iz Srbije stigle na sjever Kosova, Osmani je ocjenila da je to kršenje sporazuma iz Brisela.

"Obavješteni smo da pravosudne institucije istražuju ovaj slučaj, ovo je flagrantno kršenje Briselskog sporazuma. To pokazuje da je Srbija samo potpisnica tih sporazuma, da da ga ne sprovodi", poručila je Osmani.

Osmani smatra da, kako ne postoji koordinacija između zdravstvenih institucija Srbije i Kosova, Srbija koristi takav vakuum da destabilizuje situaciju.

Izvor: Kosovo online/Reporteri