Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova (PDK) Bekim Haxhiu je na današnjoj sjednici Skupštine Kosova optužio je Kurtijevu i Hotijevu vladu za krađu, kao i za zaražavanje 1.800 i smrt više od 30 zdravstvenih radnika zbog nabavke loše medicinske opreme, prenosi Reporteri.

Istakao je da nema budžeta bez PDK, kao ni podrške građanima i preduzećima bez te partije.

Haxhiu je kritikovao vladu Albina Kurtija, odnosno tadašnjeg ministra zdravlja Arbena Vitiu, da je za vrijeme njegovog mandata zaradio tri miliona eura samo od kompanije bliske aktivisti Pokreta Samoopredjeljenje.

"Dobio je ugovore vrijedne preko tri miliona eura tokom pandemije za vrijeme Kurtijeve vlade, a potpisao ga je ministar Vitia. Nije predvideo proizvođača, već samo količinu i cijenu", rekao je Haxhiu, koji je pocjepao zaštitno odjelo za zdravstvene radnike, rekavši da je to kvalitet koji je platio.

Pokazao je i masku K95, rekavši da je bez filtera.

"Gledajte, ovo je model zaštitne odeće za zdravstvene radnike. Arben Vitia potpisao je ugovor bez dodjele proizvođača. Zbog toga danas imamo preko 1.800 zaraženih zdravstvenih radnika i preko 30 mrtvih. Za njih nema zaštite", rekao je Haxhiu.

Ponovio je da je u Kurtijevoj vladi jedna kompanija profitirala preko tri miliona eura, a da je u Hotijeva vlada otišla čak do krađe trezora.

Dodao je da će podneti amandmane za budžet za 2021. godinu da stručnjaci koji se samofinansiraju imaju na raspolaganju budžet i redovne ugovore u Ministarstvu zdravlja i za podršku zdravstvenim radnicima.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri