Situacija je vrlo ozbiljna

Savez zdravstvenih sindikata Kosova tokom prošle nedjelje poslao je pismo vršiocu dužnosti predsjednika Vjosi Osmani i šefovima političkih subjekata u kome su najavili proteste ukoliko se budžet za 2021. godinu ne usvoji, prenosi Gazeta Express.

U pismu se zahtjeva da budžetom bude predviđena nadoknada za zdravstvene radnike.

Predsjednik Saveza zdravstvenih sindikata Kosova Blerim Syla, upozorio je na proteste i druge reakcije u slučaju da se njihovi zahtjevi zanemare.

"Ako zanemare situaciju, upozoravam na proteste i vrlo loše reakcije i ako ne žele dobrobit zdravstvenim radnicima, sami će snositi posljedice“, rekao je Syla.

Zbog vrlo ozbiljne zdravstevene situacije Syla smatra da vladi treba da bude prioritet pandemija.

"Ako se ovaj trend nastavi, vjerujem ova ili sljedeća vlada treba da se dozovu pameti i riješe se pandemije. Situacija je vrlo ozbiljna", rekao je Syla.

Istakao je da je već preko 3.000 zdravstvenih radnika zaraženo kovidom i da je mnogo njih preminulo od posljedica virusa.

Savez sindikata je i ranije upozorio da od izglasavanja budžeta zavisi ekonomska stabilnost i da bi neizglasavanje budžeta za 2021. godinu izazvalo nezadovoljstvo i socijalne reakcije.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express