Kaskanje u mjestu

Iako su Vlada Kosova i Ministarstvo zdravlja podneli zahtjeve za snabdevanje Kosova vakcinom protiv koronavirusa, nisu preduzete mjere za pripremu zdravstvenog osoblja za isporuku i stoga se kaže da pored kašnjenja u dobavljanju vakcine, problem može biti i neobučenost osoblja, prenosi Gazeta Express.

Predsjednik Federacije zdravstvenih sindikata Kosova Blerim Syla, rekao je da se ne vrši obuka radnika za vakcinaciju kao što su to radile druge zemlje.

„Pripreme na Kosovu nisu obavljene kao u drugim zemljama. Već sam pokrenuo ovo pitanje, ovo je još jedan nemar. Nismo pravilno pripremljeni za vakcinu“, rekao je.

Syla je izjavio da na Kosovu ne postoje odgovarajuću uslovi za čuvanje ovih vakcina.

„Nismo pravilno pripremljeni za vakcinu, nema uslova u kojima bi ove vakcine trebalo da se čuvaju. Koliko ja imam informacija, mi za njih nemamo ni budžet, pa se nadam da će budžet biti odobren“, dodao je on.

Član parlamentarnog Odbora za zdravstvo, koji je i poslanik Samoopredjeljenja, Fitim Uka, rekao je da sa ovim kapacitetima koji postoje realizacija vakcine možda neće biti efikasna.

„Ovoj vakcini su potrebne dvije intervencije. Sa ovim preopterećenim kapacitetima zdravstvenog osoblja može biti teško sprovesti vakcinaciju. Mislim da će isporuka vakcine kasniti“, rekao je.

Uka je rekao da je sada kasno za sprovođenje postupka vakcinacije.

„Mislim da je prekasno za sprovođenje takvog postupka vakcinacije i voleo bih da sam pogrešio, ali ovim tempom kojim do sada radi Ministarstva zdravlja vrlo sam skeptičan prema scenariju sa kojim se možemo suočiti“, rekao je Uka.

Antigona Baxhaku-Idrizi, politička savjetnica Avdullaha Hotija, izjavila je da je vlada učinila napore da Kosovo bude među prvim zemljama koje će dobiti vakcinu protiv kovid-19.

„Vlada je učinila sve da Kosovo postane jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu kovid-19. Izrađen je akcioni plan za određene grupe koje će među prvima primiti ovu vakcinu“, dodala je ona.

Gazeta Express navodi da je Srbija već dobila određene doza ove vakcine. S druge strane, Ministarstvo zdravlja nije objavilo kada će Kosovu biti isporučene prve doze vakcine.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express