Neprihvatljivo ponašanje

Premijer Kosova Avdullah Hoti i komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi „izrazili su zabrinutost“ zbog ilegalnog ulaska vakcine protiv korona virusa na Kosovo", „bez odgovarajuće procedure uvoza ili doniranja lijekova, za koje se ne zna porijeklo“.

„Ovakvo ponašanje Srbije smatra se neprihvatljivim i kosovske institucije su pokrenule neophodne pravne radnje protiv umešanih lica“, saopšteno je iz Vlade Kosova, nakon telefonskog razgovora Hotija i Várhelyija.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je za Radio Slobodna Evropa potvrdilo da je otvorilo istragu oko ulaska vakcina protiv korona virusa iz Srbije u opštinama na sjeveru Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Istraga se vodi kako bi se prikupile informacije i utvrdilo da li su farmaceutski proizvodi na Kosovo ušli iz Srbije, ilegalnim kanalima ili ne.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 25. decembra da je vakcinacija Pfizer/BioNTech vakcinom protiv korona virusa počela i na sjeveru Kosova za starije osobe.

Hoti i Várhelyi su takođe razgovarali o vakcinama protiv COVID-19 koje će za građane Kosova obezbjediti Evropska unija.

Várhelyi je uvjerio Hotija da će određena količina vakcina stići na Kosovo u isto vrijeme kada i u drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Kosovo inače planira da osigura vakcinu preko COVAX programa, gdje je apliciralo 7. decembra. To je program Svjetske zdravstvene organizacije koji ima cilj dopremanja vakcina siromašnijim zemljama.

Iz kosovskih institucija za sada nisu potvrdili da li se vode pregovori i direktno sa Pfizerom oko snabdjevanja vakcine, navodeći da su razgovori konfidencijalni.