Kriminalne mreže vrebaju

Šefica EUROPOL-a, Catherine De Bolle upozorila je u nedjelju na opasnost od potencijalnih lažnih vakcina protiv koronavirusa.

De Bolle je upozorila da bi kriminalci mogli da pokušaju da iskoriste veliku potražnju za vakcinama u svijetu, pišu novine njemačke medijske grupe Funke.

Dodala je da su službenici već primietili konkretne znakove „prljave igre“ poput nuđenja lažnih vakcina na društvenim mrežama.

Šefica evropske policije pozvala je potrošače da budu oprezni i da bi vakcinacija lažnim vakcinama mogla da proizvede ozbiljne zdravstvene posljedice.

Takođe je navela da države moraju biti spremne na to da će kriminalne grupe pokušati da ukradu doze vakcina, a EUROPOL je identifikovao potencijalna žarišta.

Bivša šefica belgijske policije napomenula je da policijska odjeljenja širom Evropske unije zajednički djeluju na zaštiti prevoza vakcina.

INTERPOL je početkom decembra takođe objavio upozorenje o prijetnji organizovanih kriminalnih grupa usred kampanja vakcinacija protiv covida-19, uključujući lažne vakcine i krađu zaliha.

„Kriminalne mreže će vrebati ljude i putem lažnih internet stranica, a lažni lijekovi mogli bi značajno ugroziti nečije zdravlje, čak i život“, upozorio je šef INTERPOL-a, Jurgen Stok.

Izvor: Hina/N1