Nemar i sujeta

Mnoge zemlje u regionu, uključujući i Srbiju, nedavno su nabavile vakcinu protiv kovida-19, iako je EU odobrila upotrebu vakcine, Kosovo je još uvijek daleko od isporuke, piše Gazeta Express.

Kosovski političari procjenjuju da je Kosovo, možda, posljednje koje će biti snabdjeveno antikovid vakcinom, uprkos činjenici da su mnoge zemlje u regionu već počele da vakcinišu stanovništvo.

Ni Vlada Kosova ni Ministarstvo zdravlja nemaju informaciju kada će na Kosovo stići vakcine.

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu, rekao je za Gazeta Express da se plaši da će zbog nemara vlade, Kosovo biti posljednje u regionu Evrope koje je dobilo vakcine.

Dodao je da ministar zdravlja Armend Zemaj nije saopštio kada će i kako započeti vakcinacija na Kosovu.

„Zaostajemo za drugim zemljama sa vakcinom. Ministar nije naveo nijedan datum. Poslanici su ministru postavili pitanja u vezi sa vakcinacijom, ali nije dao nikakve informacije kada i kako će vakcinacija započeti. Zbog nemara i sujete ove vlade bojim se da bismo mogli ostati posljednja zemlja u regionu i Evropi u pogledu vakcinacije“, rekao je Haxhiu.

Poslanica iz Alijanse za budućnost Kosova, istovremeno predsjednica parlamentarnog Odbora za zdravstvo Albena Reshitaj, izjavila da je ministar Zemaj obavjestio da će snabdjevanje vakcinama biti obavljeno u prvom kvartalu sljedeće godine.

Dodala je da nemaju druge informacije o vakcinaciji, ali da će to pitanje pokrenuti sutra.

„Na posljednjem sastanku Odbora tražila sam od ministra informacije o nabavci, ali on nije dao tačan datum, rekao je samo da će u prvom kvartalu 2021. godine početi vakcinacija. To su informacije koje smo dobili od njega“, rekla je Reshitaj.

Član odbora iz redova Pokreta Samoopredjeljenje Fitim Uka, rekao je da će isporuka vakcina kasniti.

Dodao je da će trebati vremena da se zdravstveno osoblje pripremi za vakcinu.

„Prema onome što smo vidjeli, vakcinacija na Kosovu počeće kasno. Sa ovim preopterećenim kapacitetima zdravstvenog osoblja, može biti teško sprovesti efikasnu vakcinaciju", rekao je Uka.

Vlada Kosova nije navela nijedan datum kada  može nabaviti vakcinu, rekavši  da se Ministarstvo zdravlja prijavilo za vakcinu i da su oni nadležni za informacije.

Uprkos insistiranju Gazeta Express nije uspjela da dobije informacije.

Zvaničnici spoljne politike Evropske unije rekli su za Gazeta Express da će pomoći zemljama koje nisu članice EU da dobiju vakcinu protiv kovid -19.

Iz EU je rečeno da će pristup imati svako kome je potrebna vakcina.

Nakon odobrenja vakcine protiv kovid-19 od strane Evropske unije, mnoge zemlje su počele da vakcinišu građane.

Nedavno su Srbija, Njemačka, Italija i Grčka snabdjevene vakcinama.
    
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express