Poruka i zahvalnost

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani je kosovskim saveznicima i međunarodnim prijateljima zahvalila na kontinuiranoj podršci tokom pandemije kojom je pogođena kosovska ekonomija, a govorila je i o genocidu i zločinima Srba na Kosovu. Ona je zamolila za podršku u procesuiranju počinilaca zločina na Kosovu.

"Tokom naše historije, narod Kosova je neprekidno pokazivao veliku želju za mirom, stabilnošću i pravdom. Iako je mir postignut, borba za istinu i dalje traje. Poslije više od dvije decenije, kosovske rane ne mogu se zaliječiti bez pravde“, rekla je Osmani u video-poruci objavljenoj na Facebooku.

Osmani je podsjetila da hiljade žena živi pod nepravednom stigmom jer su ih, kako kaže, tokom rata silovale srpske snage, a nijedna osoba nije procesuirana za te zločine, koje je nazvala odvratnim.

"Još ima roditelja koji žele da znaju gdje se nalazi 1.600 nestalih", rekla je ona.

Dodala je da je "Srbija počinila sistematsko nasilje koje je sponzorisala država nad našim narodom”.

“To je rezultiralo sa više od 13.000 civilnih žrtava tokom rata, od kojih su 1.133 bila djeca. Stravični zločini koji su se dogodili na našoj zemlji rezultirali su najvećim brojem poginule djece po glavi stanovnika tokom jugoslovenskih ratova. Historija rata na Kosovu je tragična, ali naša historija je takođe historija vjere, izdržljivosti i nade, a prije svega borbe za slobodu“, istakla je Vjosa Osmani.

Ona je dodala da je kao vršilac dužnosti predsjednika, kada se historija i istina dovode u pitanje, njena odgovornost da obezbjedi da se o tome razgovara glasno i jasno kako bi čitav svijet mogao čuti.

"Na osnovu ovoga, tražimo vašu podršku u našem traganju za pravdom za ratne zločine i srpski genocid, kao i u potrazi za odgovornošću za naše nestale osobe“, dodala je Osmani.

Danas, 13 godina nakon formiranja države, Osmani kaže da je sada važnije nego ikada nastaviti sa promovisanjem demokratskih vrijednosti.

"Zbog toga moramo da nastavimo da se borimo protiv korupcije i da ojačamo naše institucije, kao i naše ekonomske izglede. Projekat nezavisne i potpuno funkcionalne države Kosovo nije samo dobar za nas već je garancija mira i stabilnosti u regionu i šire. Ali osim razumijevanja naše prošlosti, želimo i da svijet razumije naš potencijal”, rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online