Nije ispoštovana procedura

Na osnovu podataka Granične policije, ne postoje dokazi da su vakcine za građane na sjeveru Kosova legalno ušle na Kosovo, saopštila je Vlada Kosova, a prenosi Ekonomia Online.

"Institucije Kosova nisu imale nikakvu zvaničnu komunikaciju sa srpskim vlastima po ovom pitanju, bilo direktno preko kancelarija za vezu, bilo uz posredovanje međunarodne zajednice.

Na osnovu informacija Carine i Granične policije nema podataka da su na zakonit način vakcine dopremljene na teritoriji Kosova. Pošto su vakcine na Kosovo ušle nelegalno, institucije Kosova preduzeće neophodne zakonske mjere. Svi medicinski proizvodi koji ulaze na Kosovo moraju da budu u skladu sa propisima o uvozu, bilo da se radi o donaciji ili redovnom uvozu.

Kosovska agencija za medicinske proizvode i opremu mora izdati dozvolu za stavljanje u promet proizvoda. Ukoliko nije ispoštovana propisana procedura smatra se da je takav prizvod ilegalan. Nadležni organi trenutno preduzimaju odgovarajuće pravne radnje", saopšteno je iz Vlada Kosova.

Izvor: Kosovo Online / Ekonomia Online