Nemjerljiv doprinos

Kosovska dijaspora posvećena je svojim porodicama i blagostanju države kao nijedna dijaspora na svijetu, izjavio je zamjenik ministra obrazovanja Xhavit Rexhaj, a prenosi Gazeta Express.

"Nijedna dijaspora, čak ni hrvatska, ne radi za svoju zemlju ono što kosovska dijaspora čini za Kosovo", izjavio je Rexhaj reagujući na negativne izjave novinara Valona Syle o dijaspori.

Rexhaj dodaje da je doprinos dijaspore Kosovu nemjerljiv.

"Mi nanosimo štetu Kosovu, a ne dijaspora. Umjesto da ih integrišemo i pozovemo da ulažu u kosovsku ekonomiju, mi ih napadamo. Njihov doprinos Kosovu na godišnjem nivou, samo na ime doznaka je čitavih milijardu eura", dodao je Rexhaj.

Zamjenik ministra obrazovanja dodaje da se dijaspora sa Kosova teže integriše u inostranstvu, ali da i na taj način izbjegava asimilaciju i čuva tradiciju. Ističe i razlike između dijapsore iz Albanije i sa Kosova.
 
"Lično sam primjetio razliku između emigranata iz Albanije, koji se vrlo brzo integrišu i Kosovara, koji se vrlo sporo i teško integrišu. To se može objasniti potrebom i borbom za očuvanje identiteta tokom historije na Kosovu. Kosovska dijaspora je fanatično posvećena boljitku svojih porodica na Kosovu i blagostanju države Kosovo. Nijedna dijaspora, čak ni hrvatska, ne radi ono što kosovska dijaspora čini za Kosovo. Ne vrijeđajte ljude koji su za nas žrtvovali svoje živote i svoju budućnost", upozorio je Rexhaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express