Moguće predizborne koalicije

Politički analitičari ističu da su moguće predizborne koalicije, a da će poslije izbora saradnja stranaka biti uslovljena ostvarenim rezultatima, prenosi RTK.

Saradnica Demokratskog instituta Kosova Jeta Krasniqi smatra da je još uvijek rano govoriti o predizbornim koalicijama, ali je sigurna de će ih biti.

„Pitanje koje ostaje je izbor predsjednika. Vanredni izbori će pokazati da li Kosovo ima rješenje ili će ući u još dublju političku krizu. Bez obzira koja stranka pobjedi, za izbor predsjednika je neophodna šira saradnja, jer se bira dvotrećinskom većinom. Ukoliko do toga ne dođe imaćemo produbljenu političku krizu i nove izbore“, naglašava Krasniqi.

Politički analitičar Agon Maliqi smatra da je uklanjanje crvenih linija povećavalo koalicioni kapacitet stranaka. Ipak sve zavisi od toga koliko ubjedljivu pobjedu će ostvariti Pokret Samoopredjeljene.

„Sumnjam da je moguće da Samoopredjeljenja samo formira vladu, iako ne isključujem takvu mogućnost. U tom slučaju PDK i LDK odlaze u opoziciju i vjerujem da dolazi do značajnije promjene  i redefinisanja političke scene. Ukoliko pak Samoopredjeljenu treba PDK ili LDK za formiranje većine možemo prisustvovati svojevrsnom političkom "suživotu između nove vlade i nekoga iz stare garde“, naglašava Maliqi.

Političke stranke koje će učestovovati na vanrednim parlamentarnim izborima, već su najavile svoje stavove oko formiranja koalicija.

Pokret Samoopredjeljenje najavljuje moguću koaliciju sa novom listom Vjose Osmani.

Arban Abrashi iz Demokratske saveza Kosova rekao je da LDK još razmatra moguću saradnju sa drugim partijama.

„Trenutno o tome još uvijek nismo razgovarali u stranci, ali bliži smo tome da na izbore izađemo samostalno", rekao je Abrashi.

Uran Ismaili iz Demokratske partije Kosova rekao je da je PDK otvorena za saradnju sa strankama koje dijele njihove vrijednosti i ciljeve.

„Imamo svoju viziju, koju ne kompromitujemo ni u jednom mogućem političkom dogovoru“, rekao je Ismaili.

Ahmet Isufi iz Alijanse za budućnost Kosova nije dao odgovor da li će ova stranka ulaziti u predizbornu koaliciju.

"Na ovim vanrednim izborima idemo spremni da upravljamo i vodimo zemlju", rekao je Isufi.

Endrit Shala iz Socijaldemokratske inicijative nije isključio mogućnost koalicije sa bilo kojom drugom strankom.

„Nakon određivanja datuma izbora, organi Inicijative odlučiće o mogućnosti koalicije sa drugim političkim strankama“, rekao je Shala.

Mogućnost koalicije sa drugom strankom najavio je Jetlir Zymberaj iz Alijanse za novo Kosovo.

"Trenutno razgovaramo o tome i najvjerovatnije ćemo ući u koaliciju sa drugim političkim partijama," rekao je Zymberaj.

Izvor: Kosovo Online/RTK1