V.d. predsjednika ORV OVK

Vršilac dužnosti predsjednika Organizacije ratnih veterana OVK Faton Klinaku, u reagovanju na izjavu bivšeg poslanika LDK Adema Salihaja, da će Specijalni sud izreći kaznu Hashimu Thaçiju i Kadriju Veseliju, rekao je da Salihaj igra ulogu pritvorskog tužioca i da istražuje nešto što čak ni Specijalni sud ne istražuju, prenosi Reporteri.

"Kontroverzan je kao i mnogi drugi, kaže da je Specijalni sud bio neophodno zlo, a takođe igra ulogu pritvorskog tužioca da istraži nešto što čak ni Specijalni sud ne istražuje. Takvi ljudi sve ovo čine jer je optužnica protiv lidera OVK za period do septembra 1999. godine i ne uključuje poslijeratna ubistva koja pogrešno nazivaju političkim, jer samo sudovi sa presudama mogu jasno utvrditi o kojim ubistvima se radilo“, rekao je Klinaku.

On navodi da nisu protiv istrage ubistava, ali ne podržavaju suđenje u međunarodnom sudu.

"Treba da istražimo svako ubistvo, gdje je ubijeno preko 200 pripadnika OVK, ali na lokalnim sudovima, jer ne vjerujemo međunarodnim, poput haških specijalnih vijeća. I da istraže zločine, masakre i genocid izazvane invazijom Srbije na Kosovu“, rekao je Klinaku za Periskop.

Reporteri podsjeća da je Salihaj, upitan da li će Specijalni sud suditi pošteno i da li će osuditi lidere OVK za zločine,  odgovorio potvdno.

"Mislim da, iz prostog razloga što niko drugi nije ubio aktiviste LDK. Nema logike da je Srbija imala aktiviste LDK poslije rata, svi znaci vode ka strukturama SHIK-a i PDK-a“, izjavio je Salihaj.

Izvor: Kosovo onlajn/ Reporteri