Vršilac dužnosti UKCK

Vršilac dužnosti UKCK Valbon Krasniqi rekao je da, iako se ne zna tačan datum kada će vakcina stići na Kosovo, očekuje se da će vakcina biti dostupna u prvim mjesecima 2021, prenosi Gazeata Express.

„Nadamo se da ćemo vrlo brzo kroz vakcinaciju doći do kraja pandemije. Vlada, Ministarstvo zdravlja i NIZJZ su se potrudili da obezbjede vakcinu, ne mogu sa sigurnošću da kažem, ali nadamo se da ćemo je imati u prvim mjesecima sljedeće godine”, rekao je on.

Krasniqi je dodao da postoji konkurencija između velikih i malih zemalja u traženju vakcine protiv kovida-19, ali da Kosovo neće biti izostavljeno.

Apelovao je na sve građane da prime sezonsku vakcinu protiv gripa kao pomoć u imunizaciji stanovništva.

U vezi sa sumnjama da li vakcinu treba uzimati ili ne, Krasniqi je rekao da to više ne bi trebalo da bude problem i kao razlog je naveo da svaki lijek ima neželjene efekte, ali to ne znači da ga ne treba konzumirati.

On je izjavio da je trenutno mirnije kada je u pitanju zaraza kovidom-19, iako je veliki broj hospitalizovanih.

„U posljednjoj nedjelji novembra, imali smo 1010 pacijenata. Danas je ovaj broj pao na 650 hospitalizovanih, ali čak i ovaj broj je visok za naš kapacitet. Morali smo da reorganizujemo zdravstveno osoblje. Sada smo dodali više od 1000 medicinskih sestara i stotine ljekara koji se bave liječenjem pacijenata sa kovidom-19 “, rekao je Krasniqi.

Najavio je da nedostatak lijeka fraksiparina više nije problem, jer su u posljednja dva dana isporučene dovoljne količine.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express