Prije parlamentarnih izbora

Uoči objavljivanja datuma izbora na Kosovu, postoji rizik da ne bude usvojen budžet za sljedeću godinu, a ukoliko to bude slučaj, preduzeća i građani koji su ostali bez posla neće dobiti predviđenu novčanu pomoć, prenosi Reporteri.

Evropska unija je zatražila usvajanje budžeta prije novih parlamentarnih izbora na Kosovu, ukazujući na važnost tog pitanja.

Novi izbori bi trebalo da budu održani uskoro, jer je Ustavni sud utvrdio da je vlada koju je predvodio Avdulah Hoti nelegalno izabrana 3. juna, kada poslanik osuđen za korupciju i koji nije imao pravo glasa, glasao za tu vladu.

"Svijesni smo odluke Ustavnog suda i čekamo potpuno objavljivanje ove odluke. Sada je na institucijama da preduzmu sljedeće korake, u skladu sa odlukom. EU će nastaviti da sarađuje sa svima na Kosovu kako bi promovisala agendu evropskih integracija i neophodne reforme. U ovoj fazi je posebno važno da budžet za 2021. odobri i usvoji ovaj sastav Skupštine, što je prije moguće", rekao je portparol EU Peter Stano.

Budžet razmatra Odbor za budžet i transfere

Nacrt zakona o budžetu za 2021. godinu je odlazeća vlada već poslala Skupštini Kosova i ovaj nacrt budžeta je na razmatranju u Odboru za budžet i transfere.

Premijer Avdullah Hoti kaže da ne bi smijelo da se uđe u novu godinu bez odobrenog budžeta.

On je rekao da je "budžet za sljedeću godinu dobro pripremljen" i zatražio od političkih partija u Skupštini da daju prijedloge za moguće izmjene", kako bi nakon toga glasali za budžet.

"Kontaktirao sam parlamentarne grupe, čekam odgovor da li postoji spremnost za ovo pitanje i vjerujem da će sve uskoro biti definisano", rekao je Hoti.

On je naveo da će prijedlozi za izmjene biti dobrodošli, navodeći da budžet ne pripada vladi već cijelom Kosovu.

"Sad smo u specifičnoj situaciji, uoči izbora, nije dobro ulaziti u januar bez odobrenog budžeta. Nacrt budžeta pripremljen na najbolji mogući način nalazi se u Skupštini. Neka parlamentarne grupe dostave ako imaju prijedloge izmena nacrta budžeta", kaže Hoti.

Evropska unija je Kosovu dala dodatnih 24,05 miliona eura pomoći za ublažavanje uticaja pandemije Covid-19.

"EU će nastaviti da podržava Kosovo preko preko sredstava za ublažavanje socijalno-ekonomskog uticaja krize Covid-19 na stanovništvo i preduzeća na Kosovu. Kroz ovu budžetsku podršku pomažemo Kosovu da se izbori sa finansijskim poteškoćama sa kojima se suočavaju u ovoj teškoj situaciji", kaže se u izjavi kancelarije EU u Prištini.

Prethodne isplate EU u vezi sa reformom javne uprave i upravljanja javnim finansijama u iznosu od 11,5 miliona eura i 9,97 miliona eura, uplaćene su Kosovu u decembru 2019. i u julu 2020. godine.

Pandemija je pogodila kosovsku ekonomiju, što predstavlja veliki ekonomski pad. Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti rekao je da se "očekuje da kosovska ekonomija opadne za 7,2 procenta, što je najteži udarac za ekonomiju u posljednjih 20 godina. Prema vladinim zvaničnicima, zatvaranje preduzeća i druga ograničenja usljed pandemije stvorili su gubitke i do milijardu eura.

S druge strane, predstavnici biznisa zahtjevaju odobrenje budžeta prije raspuštanja Skupštine kako se ekonomija, kako kažu, "ne bi srušila".

Predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi kaže da bi nacrt budžeta za 2021. godinu trebalo da bude odobren prije raspuštanja Skupštine Kosova, jer bi vladina donacija od 200 miliona eura olakšala rad preduzeća.

"Sva preduzeća čekaju i bilo bi veliko razočaranje i šok za ako se budžet ne odobri brzo", kaže Rukiqi.

Čak i zaposleni koji su ostali bez posla tokom pandemije, ako budžet ne bude brzo odobren, možda neće dobiti pomoć od 300 eura mjesečno tokom tri uzastopna mjeseca, kako je predviđeno Zakonom o ekonomskom oporavku.

Pema vršiocu dužnosti zamjenika ministra finansija Agimu Krasniqiju, ako budžet ne bude odobren, grant u iznosu od 200 miliona eura neće biti iskorišćen za direktnu finansijsku pomoć preduzećima sa operativnim poteškoćama pogođenim pandemijom.