Nalogodavci

"Ovaj sud ima konotaciju da se sudi OVK, ali to nije tačno, jer se sudi pojedincima. Nije da ti pojedinci nisu počinili zločine, jer tačno znam šta su učinili. Ja sam žrtva nekih od tih ljudi. Neki su osuđeni na zatvor zbog pokušaja da me ubiju u političke svrhe. Ne kažem da su nevini, ali nalogodavci su u Hagu"

Član Demokratskog saveza Kosova i bivši poslanik ove partije Adem Salihaj, koji se kako je izjavio spasao atentata juna 2000. godine, rekao je da je ovo ubistvo organizovala Obaveštajna služba Kosova, poznata kao SHIK, i to je urađeno uz odobrenje bivšeg predskednika Kosova Hashima Thaçija, prenosi Gazeta Express.

"Specijalni sud je bio neophodno zlo. Imali smo priliku da ga formiramo sami ili da ga formira Savjet bezbjednosti. Ovaj sud ima konotaciju da se sudi OVK, ali to nije tačno, jer se sudi pojedincima. Nije da ti pojedinci nisu počinili zločine, jer tačno znam šta su učinili. Ja sam žrtva nekih od tih ljudi. Neki su osuđeni na zatvor zbog pokušaja da me ubiju u političke svrhe. Ne kažem da su nevini, ali nalogodavci su u Hagu", izjavio je Salihaj za T7.

Upitan ko je naredio njegovo ubistvo, Salihaj je rekao da nema niko drugi, pozivajući se na bivšeg predsjednika Hashima Thaçija i bivšeg predsjednika Skupštine Kosova i SHIK-a Kadrija Veselija.

"Mislim da nije neko drugi. Mislim da Thaçi i Veseli znaju sve počinioce i ubice. Nije moguće da jedna od njihovih struktura učini nešto što oni ne bi dozvolili. Oni znaju svaki slučaj ko je koga ubio i to je učinjeno uz njihovo odobrenje“, rekao je Salihu.

Na pitanje da li će Specijalni sud podleći političkom uticaju, da li će suditi pravedno, da li će osuditi lidere OVK za zločine, Salihaj je potvrdno odgovorio.

"Mislim da će oni biti kažnjeni iz prostog razloga što niko drugi nije ubijao aktiviste LDK. Nema logike da Srbija ubije aktiviste LDK poslije rata. Svi znakovi treba da vode ka strukturama SHIK-a i PDK-a", izjavio je Salihaj.

Dodao je da nema saznanja da je LDK podnjela bilo kakvu krivičnu prijavu u Specijalnom sudu.