Još se čeka

Iako su poslije odluke Ustavnog suda, koja se odnosi na prijevremene izbore na Kosovu, lideri političkih stranaka izjavili da su spremni za izbore i zahtjevali su da se oni održe što prije, sve stranke još nisu imenovale svoje kandidate, piše Koha.

Iz Demokratskog saveza Kosova najavila su da će to učiniti uskoro.

„Još nismo razgovarali o ovom pitanju u stranačkim strukturama, vjerujem da će narednih dana ovo pitanje biti zaključeno“, rekao je aktuelni premijer Avdullah Hoti.

Alijansa za budućnost Kosova još uvijek nema ime premijera. Rasim Selmanaj iz te stranke, izjavio je za Kohu da će nosilac liste i kandidat za predsjednika biti predsjednik AAK, Ramush Haradinaj. Narednih dana, prema njegovim riječima, biće odlučeno o imenu kandidata za premijera.

Jedina stranka koja je do sada navela ime kandidata za premijera je Demokratska stranka Kosova.

„Jednoglasno su svi članovi Predsjedništva, uključujući  Bedri Hamzu, odlučili su da će ovu trku i našu izbornu listu voditi Enver Hoxhaj“, rekla je poslanica PDK Blerta Deliu.

Ova stranka odbila je danas da pokaže da li se već odlučila za kandidata koji pretenduje na šefa države.

Što se tiče mogućih imena za mjesto premijera ili predsjednika, odbili su da daju i u Pokretu Samoopredjeljenje.

Vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani dva dana zaredom sastajala se sa predstavnicima svih političkih partija kako bi razgovarao o datumu izbora.

Osmani će, kako je najavljeno sačekati objavljivanje pune presude Ustavnog suda prije određivanja datuma.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore