Priprema liste

Premijer Kosova i potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK), Avdullah Hoti izrazio je uvjerenje da je njegova stranka favorit na narednim vanrednim parlamentarnim izborima, koji će biti održani početkom sljedeće godine.

Hoti je rekao da se ta stranka "priprema za izlazak na birališta", kao i da smatra da je, na osnovu preduzimanih aktivnosti u prethodnih šest, sedam, mjeseci koliko je on na čelu Vlade, LDK "glavni favorit za pobjedu na ovim izborima".

"Znate kako smo primili Vladu, zemlja je bila u potpunoj blokadi, sa međunarodnim sankcijama. To smo prevazišli, u potpunosti smo se otvorili, među tri, četiri države smo koje su imale najviše uspjeha sa pandemijom. Uvjeren sam da smo favoriti za pobjedu na izborima, sada moramo da pripremimo listu", rekao je on.

Hoti je upitan i o 2,1 milion eura koji su nezakonito prebačeni na ime jedne kompanije iz Državnog trezora, na šta je odovorio da se slučaj istražuje i da uskoro očekuje rezultate.

I Pokret Samoopredjeljenje je objavio da su sigurni pobjednici predstojećih izbora.

Potpredsjednik PS, Besnik Bislimi objavio je anketu prema kojoj PS osvaja 55 poslanika, dodajući da bi uz malo zalaganja ova stranka mogla da dosegne 60 poslanika.

Ustavni sud Kosova je u ponedjeljak objavio odluku kojom je ocijenio da je glas poslanika Etema Arifija nevažeći i naložio proglašavanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

U odluci se kaže da je sud jednoglasno odlučio da prijavu PS proglasi prihvatljivom.

Sud je ocijenio da shodno ustavu Kosova i Zakona o opštim izborima lice osuđeno pravnosnažnom sudskom presudom u tri posljednje godine ne može biti kandidat za poslanika, niti steći važeći mandat u Skupštini Kosova.

Ustavni sud je presudio da odluka Skupštine Kosova od 3. juna 2020. godine nije u skladu sa Ustavom, jer Vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika Skupštine Kosova.

Presuđeno je da presuda nema povratno dejstvo i da na osnovu principa pravne sigurnosti odluke Vlade ostaju na snazi, a Vlada ostaje na funkciji do izbora nove vlade.