Ustavni sud Kosova

U odluci Ustavnog suda, koji je Vladu Avdullaha Hotija sinoć proglasio neustavnom i Kosovo vodi ka izborima, naglašava se da lica koja su pravosnažno osuđena u posljednje tri godine ne mogu da se kandiduju za poslanike na izborima, piše Reporteri.

U petoj tački zaključaka odluke Ustavnog suda o oceni ustavnosti glasa Etema Arifija za Hotijevu vladu, Sud navodi da “član 71.1 Ustava, u vezi sa članom 29.1 (k) Zakona o opštim izborima, predviđa da niko ne može biti kandidat za poslanika na izborima za Skupštinu ako je pravosnažnom presudom u posljednje tri godine osuđen za krivično djelo“, kaže se u odluci.

Ustavni sud navodi da je na osnovu člana 70.3 (6) Ustava utvrđeno da "da mandat poslanika prestaje ili postaje nevažeći ako je pravosnažnom presudom osuđen na jednu ili više godina zatvora. Ova ustavna definicija pojačana je članom 8.1.6 Zakona o pravima i odgovornostima poslanika, članom 112.1.a Zakona o opštim izborima, kao i članom 25.1.d Poslovnika o radu Skupštine“.

Ustavni sud sinoć je doneo i objavio odluku da Kosovo izađe na birališta jer je ovaj sud ocjenio da je glas poslanika Etema Arifija za vladu Hotija proglašen nevažećim i pa vlada koju su formirali LDK, AAK i NISMA više nije legitimna.

Izvor: Kosovo onlajn/ Reporteri