Posvećenost tu, ali...

Zvaničnici Vlade Kosova ne potvrđuju da li Kosovo pregovara o isporuci vakcina protiv koronavirusa sa kompanijama “Pfizer”/”BioNTech” i “Moderna”, čije su vakcine odobrene za upotrebu u nekoliko zemalja svijeta, prenosi Lajmi.net.

Upitan da li je Kosovo započelo pregovore s tim kompanijama, ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj je na konferenciji za novinare rekao da je to pitanje povjerljivo.
 
“Posvećeni smo tome da obezbjedimo vakcine što je prije moguće. Takođe, moramo da budemo korektni i ono što je povjerljivo održimo takvim do zaključivanja eventualnog ugovora“, rekao je Zemaj.

Upitan zašto je to pitanje povjerljivo, Zemaj je rekao da Kosovo procjenjuje da je to potrebno kao bi za građane Kosova vakcina bila obezbjeđena što prije i na najefikasniji način.

Kosovo očekuje da će od programa Svjetske zdravstvene organizacije “Covax” dobiti vakcine za 20 procenata stanovništva, dok će ostatak kupiti samo.

Prema Zemajevim riječima, budžet za vakcine biće najmanji problem.

Program “Covax”, koji se odnosi na distribuciju vakcina siromašnim zemljama, do sada je uspostavio neobavezujuće ugovore o snabdjevanju sa kompanijama “AstraZeneca”, “Novavax” i “Sanofi” za oko 400 miliona vakcina, uz mogućnost naručivanja stotina miliona dodatnih doza. Program nema ugovor o vakcini koje su napravili Moderna ili Pfizer/BioNTech.

Prema Zakonu o sprečavanju i borbi protiv pandemije kovida-19, vlada je dužna da na teritoriji Kosova svim građanima obezbjedi vakcinu protiv novog koronavirusa.

Troškove za vakcinu protiv kovida-19 i za obaveznu vakcinaciju, prema tom zakonu, pokriva Vlada Kosova iz svog budžeta, od donatora ili putem kredita koje je dobila.

Zagovornik prava pacijenata i infektolog Hamdi Ramadani kaže da Kosovo kasni sa obezbjeđivanjem vakcine.

Ramadani za Radio Slobodna Evropa kaže da Kosovo kasni sa preduzimanjem konkretnih koraka za obezbjeđivanje vakcine.

“Trebalo  je ranije podneti zahtjev da bi u trenutku kada je proizvedena Kosovo bilo spremno, jer su zahtjevi svake zemlje veliki i svaka se bori za zdravlje svojih građana“, kaže Ramadani.

Što ranija vakcinacija, dodaje Ramadani, obezbjedila bi zdravlje i živote građana.

“Ako bi vakcinacija počela od januara 2021. godine, to bi bilo čudo“, kaže Ramadani.

Predsjednik Udruženja za prava pacijenata Besim Kodra kaže da u poređenju sa zemljama u regionu Kosovo kasni sa obezbjeđivanjem vakcine.

“Iako zemlje regiona nemaju neke velike prednosti u odnosu na nas, uspjele su da dobiju vakcinu, a mi kasnimo. Veoma je važno da ta vakcina dođe na Kosovo što je prije moguće, jer je Kosovo mala zemlja za toliko smrtnih slučajeva tokom jednog dana“, rekao je on.

U regionu potvrđuju da pregovaraju sa kompanijom “Pfizer”.

Albanija sa američkom kompanijom “Pfizer” pregovara o obezbjeđivanju vakcina protiv kovida-19. Na konferenciji za novinare u ponedjeljak, ministarka zdravlja Ogerta Manastirliu rekla je da su oni izradili plan vakcinacije i da pružaju neophodnu logistiku za skladištenje vakcina. Dodala je da će prvi koji će se vakcinisati, kada vakcine budu obezbjeđene, biti zdravstveni radnici i stariji ljudi. Albanija takođe očekuje da vakcine dobije kroz program “Covax”.

Sjeverna Makedonija je rekla da očekuje da će tokom prvih mjeseci 2021. dobiti oko 800.000 doza vakcine britanske kompanije “AstraZeneca”, koja je razvijena u saradnji sa univerzitetom u Oksfordu. Makedonski zvaničnici rekli su da će radi obezbjeđivanja vakcina razgovarati i sa drugim kompanijama, jer zemlja planira da započne vakcinaciju stanovništva u prvom kvartalu sljedeće godine. Ta zemlja je takođe dio programa “Covax”.

Vlasti u Srbiji najavile su da će prva pošiljka Pfizerove vakcine stići ove nedjelje i da će biti podjeljena staračkim domovima. Tu pošiljku pratićei drugi kontingenti do kraja godine, navode srpske vlasti.

 Inače, prema istraživanju, “Pfizerove” vakcine koštaju 18,40-19,50 američkih dolara, dok vakcine američke kompanije “Moderna” koštaju 25-37 američkih dolara. “AstraZeneca” navodi da će njena vakcina biti jeftinija od vakcine njenih konkurenata.
 
Izvor: Kosovo Online/ Lajmi.net