Izbori u roku od 40 dana

Za manje od godinu i po dana, tačnije od jula 2019. godine do danas, na Kosovu su pale tri vlade, Ramusha Haradinaja, Albina Kurtija i sada Avdullaha Hotija.

Ustavni sud Kosova, juče je donio presudu u korist zahtjeva Pokreta Samoopredjeljenje, koji je tražio da se utvrdi da je glas poslanika Etema Arifija u trenutku kada je glasao za vladu Avdullaha Hotija bio nevažeći, s obzirom na činjenicu da je u tom trenutku poslanik Arifi bio pravnosnažno osuđen pred Apelacionim sudom za korupciju.

Nakon ove presude Ustavnog suda, očekuje se da će na Kosovu biti organizovani vanredni parlamentarni izbori u roku od 40 dana.

Hotijeva Vlada došla je na vlast 3. juna, i na vlasti je bila 202 dana.

Prethodna, vlada Albina Kurtija vladala je manje od dva mjeseca, tačnije svega 50 dana.

Vlada Ramusha Haradinaja formirana je u septembru 2017. godine, a Haradinaj je na mjestu premijera, što je bilo drugi put u njegovoj političkoj karijeri, bio 678 dana, do jula 2019.

Pojedini analitičari smatraju da će Kurti poslije izbora imati dovoljno poslanika da samostalno formira vladu. Ali ima i onih koji u to ne vjeruju i smatraju da će morati da dođe do neke nove koalicije, što će produžiti period političke nestabilnosti na Kosovu.