Od oko 25.000 testova

Od oko 25.000 testova za kovid-19 koji su odrađeni u školama od septembra do decembra, 4.055 je bilo pozitivno. Prema podacima ministarstva prosvete, najviše je bilo zaraženih nastavnika – od 15.795 testiranih 2.301 je bio pozitvan.

Tokom ovog perioda takođe je testirano 6.090 učenika, pri čemu je njih 1.470 bilo inficirano koronavirusom dok, kada je u pitanju broj drugog školskog osoblja – od 2.688 testiranih 284 je bilo pozitivno.

Ministarstvo obrazovanja i nauke (MON) u pisanom odgovoru je najavilo da se u drugom polugodištu, koje počinje 18. januara, očekuje da će se nastava odvijati prema 3 predviđena scenarija.

„Do drugačije odluke vlade, Ministarstvo prosvete je predvidjelo organizovanje nastave u skladu sa opštim vodičem koje je izradilo MON, opštim vodičem za organizaciju nastave u uslovima pandemije i protokolom odgovora na kovid-19 zajedno sa svim ostalim dokumentima i za drugo polugodište“, navodi se u odgovoru MON-a.

Koha je upitala vladu da li se tokom ovog perioda može doneti drugačija odluka o organizovanju nastave, ali i portparolku Antigonu Baxhaku koja je predložila da se obratimo Ministarstvu obrazovanja i nauke.

Stručnjak za pitanja obrazovanja,Dukagjin Pupovci, kaže da je pandemija već dovela do pada kvaliteta obrazovanja.

Izvještaj Svjetske banke objavljen ove godine otkrio je da se očekuje da će zatvaranje škola dovesti do značajnih gubitaka u učenju i povećanju funkcionalne nepismenosti.

U istom izvještaju, budući da učenje na daljinu nije toliko efikasno kao nastava u školi, navodi se da se očekuje da će se to odraziti na sljedeći PISA (test), gdje se pretpostavlja da će doći do pada na nivo u 2015. godini.

Prvo polugodište ove školske godine završeno je u petak. Zimski odmor je produžen na mjesec dana. Školska godina je započeta 14. septembra sa dvije nedjelje zakašnjenja.

Izvor: Kossev/Koha