Reguliše zgrušavanje krvi

Nestašica inekcije fraksiparina, koja je veoma tražena i bitna u liječenju oboljelih od koronavirusa, jer reguliše zgrušavanje krvi, traje već nekoliko dana na Kosovu, a ovaj lijek ne može da se nađe ni u državnim, ali ni u privatnim apotekama, prenosi Gazeta Express.

Prema pisanju ovog lista, očekuje se da će se situacija normalizovati od utorka kada se očekuju isporuke ove injekcije.

Jedan od građana rekao je da mu se zbog infekcije kovid-19 krv zgusnula i ljekari su tražili da koristi fraksiparine, ali nigdje nije mogao da nađe da kupi ovu inekciju.

„Pretraživali smo od jedne do druge apoteke u Prištini, ali nismo pronašli fraksiparin 0,6 ml. Moja rodbina je takođe tražila u drugim opštinama, ali rekli su mi da je nestašica. Trenutno koristim samo aspirin jer nemam drugog izbora“, izjavio je on.

Predstavnik distributera i uvoznika lekova Milaim Abdullahu, rekao je Gazeti da su zahtjevi privatnih apotekara za snabdjevanje ovim lijekom podneti početkom godine, ali od širenja pandemije koronavirusa na Kosovu, zahtjevi za fraksiparinom povećali šest puta, pa su se privatne apoteke suočile sa njihovim nedostatkom.

On je rekao da se u utorak očekuje isporuka 300 hiljada fraksiparina.

„U januaru 2020. godine, kada su planovi predati, podneti su zahtjevi za 200 hiljada fraksiparina. Kako se kovid počeo širiti, potražnja se povećala šest puta, što nije bilo predviđeno. Ali u utorak dolazi 300 hiljada fraksiparina. Imaće ga i Ministarstvo zdravlja i na komercijalnom tržištu“, rekao je Abdullahu.

On je naglasio da će i sljedeće godine biti dovoljno snabdjevanja ovom injekcijom.

U međuvremenu su i regionalne bolnice na Kosovu govorile o nestašici ovog lijeka.

Direktor Kliničkog centra u Gnjilanu, Ukshin Ismajli rekao je Expressu da trenutno imaju zalihe svih drugih lijekova za kovid-19, osim fraksiparina.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express