Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja poručilo je danas da nijednom građaninu Kosova koji dolazi iz drugih zemalja i ima prebivalište na Kosovu nije potreban negativan PCR test, kao i da nije predviđena izolacija u trajanju od 14 dana, prenosi Klan Kosova.

"Ovaj test je potreban za one koji nemaju prebivalište na Kosovu i koji potiču iz zemalja rangiranih kao 'visoko rizične', prema klasifikaciji koju je napravio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Oni ističu da za građane Kosova koji dolaze iz inostranstva nije predviđena ni izolacija, kako su neki ranije naveli.

"Nijedan građanin Kosova koji dolazi na Kosovo, sa ili bez PCR testa, ne podleže bilo kakvom karantinu ili izolaciji od 14 dana. Oni koji na Kosovo dolaze iz visoko rizičnih zemalja i nemaju prebivalište na Kosovu, moraju ostati kod kuće sedam dana (samoizolacija) kao preventivna mjera protiv širenja virusa", kaže se u saopštenju.

Iz ovog ministarstva su demantovali i navode da su građani koji dolaze na Kosovo prisiljeni da se ovdje testiraju, posebno u privatnim laboratorijama.

"Građani koji nemaju prebivalište na Kosovu po ulasku na Kosovo, test obavljaju u zemlji porijekla, dok oni koji ga nemaju izoluju se sedam dana iz predostrožnosti i u slučaju da pokazuju znake virusa, imaju mogućnost, prema medicinskim indikacijama, da se testiraju u javnim institucijama, kao i bilo koji drugi građanin Kosova", poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Oni su pozvali građane da se informišu iz zvaničnih izvora kao što su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, Ministarstvo unutrašnjih poslova, ambasade u zemljama porijekla i druge službama, kako bi se izbjegle pogrešne informacije.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova