Dijaspora na udaru

Predstavnik kosovskog Instituta za pravdu Ehat Miftaraj ocjenio je najavu Vlade Kosova koja zahtjeva testiranje svojih državljana koji dolaze iz inostranstva, kao najprljaviji poklon koji su im pripremili premijer Avdullah Hoti i ministar zdravlja Armend Zemaj, prenosi Reporteri.

Miftaraj je u postu na Facebooku napisao da blizu 13 hiljada ljudi sa Kosova koji su na privremenom radu u inostranstvu stigne na Kosovo i da bi obavljanjem testiranja u privatnim laboratorijama zašta se izdvaja po 60 eura, samo u jednom danu ostali bez 780 hiljada eura.

„Poslije mnogih, mnogih peripetija na granicama sa Mađarskom, Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom, oni dobijaju najprljaviji poklon na granici Kosova, odnosno od vlade Avdullaha Hotija i Armenda Zemaja. Iseljenik iz svoje zemlje pod nazivom Kosovo na granici dobija izjavu koju je pripremila Vlada Kosova, dužan je da je potpiše, gdje prema preporuci Vlade obećava da će biti izolovan 14 dana, neće prihvatiti posjete članova porodice i neće će se kretati. Sve ovo dok ne urade test kojim se potvrđuje da su negativni“, napisao je Miftaraj.

On smatra da pozicija i opozicija to ne bi smeli da dozvole, jer, kako kaže, to je direktno usmjereno na štetu emigranata.

„Da li znate da su emigranti državljani Kosova i zaštićeni su Ustavom Kosova na isti način kao što su zaštićeni Hoti, Zemaj, Selimi itd. Da li ste obavjestili emigrante o ovim mjerama i kakve su posljedice ako dođu na Kosovo? Da li su Armend Zemaj i Avdulah Hoti preduzeli neke mjere za svakog emigranta koji je ušao na granicu da uradi test na kovid-19 bez novca? Da li postoji vladino-privatni sporazum sa vladom da je 13 hiljada migranata koji dođu tokom dana prisiljeno da urade test koji košta. Ako se zna da dnevno uđe 13.000 ljudi, to je 780 hiljada eura u jednom danu?“, rekao je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri.net