Uzburkala vode...

Vjosa Osmani je uzburkala vode u Tirani. Kosovski lideri tamošnju trodnevnu posjetu smatraju najnapetijom posjetom nekog kosovskog lidera. Njen govor u albanskom parlamentu podstakao je političku debatu na Kosovu i u Albaniji. Oni koji oblikuju javno mnjenje, političari i političke stranke uputili su joj i kritike ali i aplauze zbog onoga što je rekla.

Ona je predstavljala Kosovo kao predsjednica Skupštine i v.d. predsjednika, ali, premijer Edi Rama odlučio je da ne bude prisutan na sjednici na kojoj je Osmani održala govor. Čak je i sastanak s njom održao iza zatvorenih vrata. Uz to, nakon sastanka, Rama je odlučio da ne organizuje konferenciju za štampu.

Osmani se nije svidjelo to što ju je Rama primio ne poštujući protokol. Reagovala je rekavši da je „protokol jasan, ali to je izbor gospodina Rame u ovom slučaju i njega bi trebalo pitati za tako nešto“, piše Express.

„Nisam predstavljala sebe kao Vjosu Osmani, već dvije najviše kosovske institucije i građane Kosova. Naravno, pozdravljamo ogromno prijateljstvo i gostoprimstvo u Albaniji, kao što smo to činili i mi na Kosovu, bez obzira na to koji albanski političar posjeti Kosovo, pružili smo najtoplije gostoprimstvo koje sestra ili brat mogu pružiti – bratsko. Zašto me je jedna institucija primila na jedan način, a druga drugačije, pitanje je koje treba pokrenuti sa njima“, rekla je ona.

Kritike nije dobio samo Rama. U Albaniji su reagovali i poznati novinari poput Andija Bušatija (Bushati) i Mero Baze. Ovaj posljednji je Osmani nazvao „janjičarkom“ koja pokušava da se proslavi napadajući albansku politiku. Prema njegovim riječima, Albin Kurti je učinio isto.

„Vjosa Osmani je došla u Tiranu sa anti-Rama misijom, čak se ni grčki predsjednici nisu tako ponašali“, napisao je Bušati.

Osmani je takođe dobila kritike od porodice Jashari na Kosovu zbog toga što Osmani u svom govoru nije pomenula OVK. Murat Jashari je poručio: „Počela je da govori o historiji i zaobišla OVK, nije je ni spomenula, to je pogrešno. Bez OVK danas ne bismo bili slobodni“.

Uz kritike, Osmani je dobila i pohvale. Oni koji je podržavaju, ali u čijoj nije stranci – Pokret Samoopredjeljenje, nisu oklijevali da brane Osmani zbog onoga što je uradila u Tirani.

Direktor LVV u Albaniji, Boiken Abazi, neprestano je pisao navodeći da je Ramin prijem Osmani bio skandalozan.

„Oni jednostavno služe sa žarom plaćenika svog sljedećeg šefa, Edija Ramu, koji se sakrio kada je Vjosa Osmani rekla istinu o Srbiji“, napisao je Abazi.

Pored LVV, Osmani je za svoj govor dobila pohvale i od albanske opozicije.

Izvor: Gazeta Express/Kossev