Sve stranke saglasne

Političke stranke na Kosovu slažu se da se izbori održe u februaru ako ne bude konsenzusa oko predsjednika, piše Koha.

U strankama koje čine vladajuću koaliciju, LDK i AAK kažu da ako tokom ovog mjeseca i početka januara ne bude konsenzusa, posljednji datum za izbore je kraj februara.

AAK se slaže o bilo kojem datumu izbora, a u Pokretu Samoopredjeljenje kažu da što pre budu održani izbori, to će biti bolje za Kosovo.

U PDK ne kažu da imaju odgovarajući mjesec za izbore, ali se takođe nadaju postizanju konsenzusa za izbor predsjednika.

Poslanik LDK Shkemb Manaj, rekao je da treba garantovati da će Skupština biti konstituisana u aprilu.

„Ako ovog mjeseca i početkom januara ne postignemo konsenzus, mislim da je posljednji datum kada bi država trebalo da ide na izbore kraj februara. Moramo imati na umu da se izborni proces mora odvijati, a  nakon izbornog procesa potvrđivanje rezultata, konstituisanje Skupštine, zatim izbor vlade, što će, mislim, potrajati. Moramo garantovati da Skupština mora biti konstituisana u mjesecu aprilu i na kraju u roku do 5. maja moramo izabrati predsjednika Republike“, rekao je Manaj.

Nepokolebljivost po pitanju predsjednika izražava stranka Ramusha Haradinaja, koji je takođe objavio kandidaturu za predsjednika.

Poslanik Pal Lekaj kaže da neće praviti kompromise oko kandidature Haradinaja, ističući da se AAK slaže o bilo kojem datumu koji će biti određen za izbore.

„Alijansa je predložila kandidata za predsjednika Ramusha Haradinaja, s tim u vezi nemamo kompromise. Sada se postavljaju dva pitanja, želimo li da imamo predsjednika koji je izabran u ustavnom roku ili želimo da idemo na izbore. Ako predsjednik ne bude izabran Alijansa se slaže sa bilo kojim datumom održavanja izbora“, kaže Lekaj.

Poslanik PS Dimal Basha zahtjeva da se izbori održe što prije, je kako je izjavio “što pre budu održani, to će biti bolje za zemlju”.

„Za nas u Pokretu Samoopredjeljenje izbori treba da se održe što prije, jer su oni najbolje rješenje za našu zemlju. Svako odlaganje košta nas lošeg upravljanja, građane košta milione eura, pa shodno tome, što se ranije budu održani izbori, to će država biti bolja i brže ćemo izbjeći druge institucionalne krize", rekao je on.

Poslanica iz redova PDK Evgjeni Thaçi-Dragusha, kaže da bi trebalo iscrpeti sve mogućnosti za izbor predsjednika.

„Sve mogućnosti moraju biti iscrpljene kako izbor predsjednika ne bi postao igra  sa ovom važnom institucijom. Koalicija bi morala prvo da pokrene stvari, ne može se očekivati od drugih i da se okrivljuju drugi, već sama vladajuća koalicija mora da nađe rješenje. Smatram da treba da imamo nacionalni konsenzus i da isključimo lične i grupne ciljeve, tako da pitanje predsjednika ne služi u svrhu nekoga ko dolazi na vlast ili da neko bude svrgnut sa vlasti. Uopšte ne mogu da računam, ni sa datumima, ni sa rokovima, ostaje da se vidi“, rekla je Thaçi-Dragusha.

Političke stranke još uvijek nisu održale sastanke na kojima bi razgovarali o izboru predsjednika.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore