Sjednimo svi za stolom

Demokratski Savez Kosova spreman je da da svoje glasove u Skupštini za izbor predsjednika, ali unapred mora da postoji dogovor između parlamentarnih političkih partija. Da bi postigli dogovor, svi moraju da sjede zajedno za stolom, rekao je u intervjuu za Ekonomia Online, član rukovodstva LDK, Arban Abrashi.

Abrashi je rekao da je lider LDK Isa Mustafa u stalnom kontaktu sa liderima političkih partija u vezi sa pitanjem kandidata za mjesto predsjednika.

"Ono što možemo reći, jeste da LDK teži da takav sporazum ili bilo koju odluku donese što je prije moguće, tako da će, ukoliko ne bude zajedničke odluke biti raspisani izbori, i to tokom mandata v.d. predsjednika Kosova,. Rok od šest mjeseci ne bi trebalo da bude prekoračen, jer bi smo tada ušli u ustavnu i pravnu nejasnoću", rekao je Abrashi.

Kako je dodao, odluka bi trebalo da bude donesena što prije, tokom januara.

"Stoga težimo razgovorima u kojoj se može naći rješenje. Čak i ako bude bilo potrebe za izborima, mi se nećemo tome protiviti", dodao je Abrashi.

Abrashi, koji je ujedno i ministar za infrastrukturu, rekao je da LDK trenutno ima određeni broj poslanika u Skupštini, ali da sve ne zavisi od ove stranke.

"Za ovo nam je potreban zajednički razgovor. Političke stranke, lideri moraju biti odgovorni da sjednu i razgovaraju i razmišljaju o političkim ambicijama kako svoje partije, tako i Kosova u cjelini. To ne može da se postigne raspravama na televiziji, jer tada može da dođe do nesporazuma. Nama je cilj da svi sjednemo i razgovaramo kako bismo vidjeli koje mogućnosti su nam na raspolaganju i u kojim rokovima možemo da delujemo", kazao je Abrashi.

Prema njegovim riječima, LDK se ne plaši izlaska na izbore.

"To je zaista više bilo nametanje političkih partija, ali mislim da nam ide dobro. LDK ima dobru organizaciju. U stalnom smo kontaktu sa svim ograncima naše stranke i postoji dobra volja" rekao je Abrashi.

Dodao je da o pitanju kandidata za gradonačelnika Prištine još uvijek nije razgovarano u LDK.

"Još uvijek nismo razgovarali o kandidaturi za gradonačelnika Prištine, pitanje novih institucija i pitanje predsjednika je ono što nam je trenutno prioritet. Stoga, nakon što se to uradi, onda ćemo razgovarati i o lokalnim izborima", rekao je Abrashi.

Izvor: Kosovo online/ Ekonomiaonline