Za period od 5 mjeseci

Budžet Kosova sljedeće godine izgubiće oko 15 miliona eura zbog izuzeća 229 preduzeća od plaćanja poreza na dobit, u periodu od 5 mjeseci, prenosi Koha.

Predstavnici Pokreta Smoopredjeljenje rekli su da je amandman koji sadrži izuzeće uključen u Zakon o ekonomskom oporavku napravljen u korist određenih preduzeća.

Zakonom o ekonomskom oporavku favorizuju se preduzeća koja, prema izvještajima sa terena, nisu ograničavala aktivnosti tokom pandemije u periodu od pet mjeseci.

Štaviše, prema podacima Nezavisne komisije za rudnike i minerale (NKRM), preuzeća su u prvih pet mjeseci ove godine poslovala bolje nego u prethodne dvije godine.

Prema podacima NKRM tokom 2019. godine više od 30 miliona eura prikupljeno od procenta od čiste dobiti za minerale. Za kiriju je prikupljeno 2.423.000 eura, za nemetalne rente 3.634.000, a za energiju (rad KEK-a) prikupljeno 23.326.000 eura.

U periodu januar - maj ove godine, preduzeća su uplatila oko 15 miliona eura, za razliku od prije godinu dana kada je iznos za isti period bio manji za 180.000 eura.

Predsjednik odbora za budžet i transfere, Hekuran Murati, izneo je sumnju da su AAK predložio pomoć određenim preduzećima.

Murati je u emisiji „Desku“ na KTV rekao da je poslanik iz AAK Gazmend Abrashi u početku predložio da se izuzmu preduzeća koja posluju na rudarskom tržištu i imaju preko 400 zaposlenih. Prema njegovim riječima, radilo se o Trepči i Feroniklu.

"Trepča nije platila kiriju, jer ne postoji mogućnost da je plan bio da se pomogne samo jednoj kompaniji, Feroniklu", rekao Murati.

Abrashi: Korisnici su sve kompanije, a ne samo jedna kako se nagađa


Poslanik AAK Gazmend Abrashi, koji je i predlagač izuzimanja od plaćanja rekao je da prijedlog nije povezan ni sa jednim preduzećem, već da pomogne svim preduzećima.

„Samim tim što je zakon sveobuhvatan i nije isključiv, mislim da je spekulativan i da nije posvećen određenoj kompaniji. Prijedlog je bio da se ukine zakupnina za 2021. godinu i porez BRRE, ali u koordinaciji sa upravnim partnerima složili smo se da nije fer da ovaj porez postane samo ekskluzivan, tražili smo da bude sveobuhvatan i smanjili smo ga na 5 mjeseci“, rekao je Abrashi.

Prema njegovim riječima, prijedlog je bio da podrška bude na godišnjem nivou i da se odnosio na izvozno orijentisana preduzeća koja imaju veliki broj zaposlenih.

„U konsultacijama sa poslanicima i vladom, došli smo do zaključka da ne možemo doneti politiku isključivanja, jer su se efekti kovid-19 odrazili na sve sfere i složili smo se da ukinemo plaćanje za sve, u periodu od 1. januara  2021. do 31. maja 2021.“, rekao je Abrashi.

Dodao je da ukupne uplate NKRM iznose oko 30 miliona.

„Sama činjenica da je Skupština odobrila petomjesečni period koji opada oko 40 odsto u godini, znači da ta licenca iznosi oko 14 miliona. Mislim da će ovo biti veliko pojačanje kosovskoj ekonomiji, koja je suočena sa pandemijom kovid-19“, dodao je Abrashi.

Istakao je da je zakon odobrila većina poslanika i da Skupština nije željela da sprovodi politiku isključivanja.


NKRM: Preduzeća mogu zloupotrebiti situaciju


Direktor Nezavisne komisije za rudnike i minerale (NKRM) Ramiz Krasniqi rekao je da kompanije koje će biti izuzete od plaćanja na dobit nisu imale nikakvih ograničenja u radu tokom pandemije.

„Preduzeća koja su imala proizvodnju su ona koja su radila i imala prodaju. Rad NKRM nije prekinut ni jedan dan i mi smo ispunili njihove zahtjeve. Prihodi koje smo imali za ovaj petomjesečni period, a koji su preko 15 miliona, pokazuje da su preduzeća kontinuirano radila“, naglasio je Krasniqi.

Kompanije u ovom periodu, prema njegovim riječima, mogu iskoristiti situaciju izvlačenjem potrebnijeg materijala za cijelu godinu. Nagovjestio je da su u kontaktu sa vladom i skupštinom da donesu odluku da preduzeća koja su oslobođena od zakupnine obavljaju svoje aktivnosti predviđenim planom, koji su dužni da predaju.

Koha je pokušala da po ovom pitanju razgovara i sa ministarkom finansija Hykmete Bajrami i poslanicima Demokratske partije Kosova, ali nije uspjela u tome.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore